Holdbarheden af majsensilage påvirkes af, hvilken type ensileringsmiddel man bruger. En undersøgelse på en lang række kvægbrug med tilsætning af mælkesyrebakterier har vist, hvilken type bakterieblanding er at foretrække. Det oplyser Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen, som forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet har deltaget i, drejer sig om to forskellige blandinger af mælkesyrebakterier, den ene homofermentativ og den anden heterofermentativ.

Bedre stabilitet

De foreløbige resultater af undersøgelsen, som blev udført hos 39 mælkeproducenter, viser, at holdbarheden af ensilageprøver udtaget ved gennemboring af ensilagestakken var bedre, når et heterofermentativt ensileringsmiddel blev anvendt sammenlignet med ensilage behandlet med et homofermentativt middel eller ensilage behandlet med et inaktivt bærestof.

- Den bedre stabilitet kan skyldes et ændret gæringsmønster og et lavere indhold af gær, siger forskningsprofessor Niels Bastian Kristensen fra Institut for Husdyrbiologi og -sundhed ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Behandlingen havde ingen væsentlig effekt på temperaturne eller det umiddelbare indtryk af ensilagen i stakkene. Der er heller ikke noget, der tyder på, at køerne foderoptagelse eller stofskifte påvirkes negativt af behandlingen.

Resultater på temamøde

Flere resultater fra undersøgelsen bliver fremlagt på et temamøde om ensilering af majs og græs, som holdes på Forskningscenter Foulum 25. marts.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Temamødet vil også behandle optimering af ensilagens kvalitet, bedre produktivitet gennem styring af ensileringsprocessen samt effekter af ensilagen på koen og mælkekvaliteten.