Et bredt politik flertal vedtog natten til mandag en klimahandlingsplan for Danmark. Den nye klimahandlingsplan skal sikre, at Danmark når i mål med en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990. Du kan læse mere om planen her.

Direktør for Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, kommer her med sin reaktion på den nye plan:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en god og bred aftale, og vi ser frem til arbejdet med en grøn afbalanceret skattereform, hvor vi fremmer den grønne omstilling gennem en effektivisering af det nuværende afgiftssystem, erhvervsudvikling og styrkelse af dansk konkurrenceevne. Det er bydende nødvendigt, at skattereformen understøtter udvikling af vores danske produktionserhverv, herunder landbrugs- og fødevareerhvervet - det modsatte vil være det værste for det globale klima og det danske samfund.

- Vi er stærkt kritiske overfor indførelsen af en CO2-afgift gældende alle klimagasser, fordi vi står med nogle helt særlige udfordringer med biologiske og naturgivne forhold, der vanskeligt kan omstilles og slet ikke hurtigt. Du kan omstille de fleste industriproduktioner fra fossil til el, men det er vanskeligt at omstille en ko til el.

- Dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive i verden. Derfor vil det ikke give mening at indføre en så høj CO2-afgift, at vi bliver nødsaget til at afvikle vores produktion - det vil både koste arbejdspladser, på samfundsøkonomien, og på den globale klimakonto.

- Derfor er det altafgørende, at der ved indførelsen af CO2-afgift tages højde for bevarelsen af dansk konkurrenceevne, reguleringen af sektorer med høj lækagerate, og at der foretages et nabotjek af andre landes grønne afgifter og afgiftsbelagte sektorer.