Flemming Hedegaard, direktør i Byggeri & Teknik I/S, har arbejdet med mange tilskudsordninger igennem de seneste 10 år og beder os huske på, at ingen endnu er dømt, men når det er sagt, er han klar i mælet.

- Snyd skal have konsekvenser - ingen tvivl, og det har vi, som konsulenter skreget om til Landbrugsstyrelsen i flere år. Men lige lidt har det hjulpet. Vi har intet hørt om, om der har været nogle konsekvenser. Først nu sker der noget, selv om området før har været under mistanke. Ærlige landmænd er måske blevet snydt for tilskud, mens dem, der er gået over grænsen er blevet præmieret, siger Flemming Hedegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har ved flere møder med Landbrugsstyrelsen beskrevet problemet med det komplicerede ansøgningssystem, der kontrolleres af kontorfolk, der har minimal viden om landbrug.

Han er selv én af de konsulenter, der den 15. januar fik brev om, at en af hans ansøgninger er blevet sendt til kammeradvokaten. Det har han det ikke dårligt med, for han ved, at han har fulgt vejledningen, og at der ikke er lavet noget ulovligt.

- Vi har mange gange opfordret styrelsen til at melde ud, hvad konsekvenserne af evt. snyd er, og om der er taget nogle ansøgere eller konsulenter. Det har de gjort nu, og så må vi se, om nogen bliver dømt. Dem, der evt. har snydt og fremskaffet tilbud fra firmaer, der ikke eksisterer og dermed har fået mulighed for et tilskud, hvor andre mere realistiske og ærlige producenter ikke har fået tilskud, skal selvfølgelig have en straf.

Systemet er så kompliceret, at det er meget langsommeligt at opdage, og styrelsen har efter min mening gang på gang valgt at stramme dokumentationskravet, fremfor at drage en konsekvens tidligere. Pengene skal gives til ærlige landmænd, der ikke snyder eller er for kreative, siger Flemming Hedegaard. Han tror, at manglende indsigt i landbrugserhvervet og komplicerede ordninger har gjort, at projekter er blevet godkendt, selv om de ikke er realistiske.

- Det kan være fejl, der gør, at sagerne er blevet sendt til juridisk gennemgang, men det kan også være muligt snyd, sådan som vi ser i dag med de 17 politianmeldelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er almindeligt kendt i branchen, at nogle konsulenter har været "bedre" til at lave ansøgninger end andre, og hvis der ingen konsekvens er, ja så bliver alle helt naturligt bedre og bedre til at lave ansøgninger, siger Flemming Hedegaard.

Vi skal også kigge ind ad, både konsulenter og landmænd og de mange tilbudsgivere, som har været med i det her tilskudskaos - ingen kan leve med snyd med offentlige midler, men manglende konsekvens igennem en årrække har desværre forstærket problemet, for ville den ene ikke, så var der nok en anden, der ville være med, slutter Flemming Hedegaard.