Søren Egge Rasmussen, Enhedslistens fødevareordfører har haft miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i samråd om insektmidler i fødevarer.

I en rapport udarbejdet for Miljøstyrelsen fra Syddansk Universitet og Københavns Universitet er der målt rester af insektmidler i urinen på mødre og deres børn.

Forskerne mener, at sprøjtemidlerne giver risiko for at skade hjernen, men Miljøstyrelsen afviser, at det er et problem. Miljøstyrelsen har efter færdiggørelsen af rapporten - men inden offentliggørelsen - fået andre forskere fra DTU til at komme med en ny vurdering, og her vurderes det, at der ingen grund er til bekymring:

- Hvis man vil undgå de skadelige hjernegifte er den eneste mulighed, at vælge økologiske varer.

Søren Egge Rasmussen, fødevareordfører for Enhedslisten

- Jeg har desværre ikke de store forventninger i forhold til, at ministeren tager handling for at beskytte gravide, ufødte og børn mod skadelige virkninger af sprøjtegifte, siger Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge Rasmussen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tvivl skal komme til gode

Han mener grundlæggende, at tvivlen om de skadelige effekter fra sprøjtemidler skal komme børnene til gode og siger videre:

- Varige skader på hjernen må ikke negligeres - det er de kommende generationers sundhed og intelligens der er på spil. Det er utroligt skræmmende, men der kan næsten gives giftgaranti, når man køber konventionelle appelsiner, og i halvdelen af Fødevarestyrelsens kontrol finder man den ekstremt giftige sprøjtegift Chlorpyrifos, som både kan skade insekter og menneskers hjerne. Hvis man vil undgå de skadelige hjernegifte er den eneste mulighed at vælge økologiske varer. Men vi har en forpligtigelse til at sikre sunde fødevarer til alle, også de mennesker som har det mindste madbudget og har svært ved at have råd til økologi. Jeg mener derfor, at der bør handles politisk nu, siger Søren Egge Rasmussen.