De nye flishuggere fra engelske GreenMech er specielt udviklet med tanke på det voksende marked for fin træflis eller pilleflis, som nogle leverandører kalder det. Det er findelt flis, der kan erstatte pressede træpiller i et bredt udsnit af stokerfyr til opvarmning.

- De to nye GreenMech-modeller, 130 og 150 er konstruerede, så de leverer fin flis helt fra starten. Lange "stikkere", det vil sige flisstykker, der er fem eller ti centimeter lange, er helt normalt fra almindelige flishuggere, især i startfasen. Men GreenMechs nye modeller er konstruerede, så stikkerne næsten er en fysisk umulighed, forklarer skovtekniker Nikolas Møller. Han er anden generation i firmaet Hans Møller Vej- og Parkmaskiner, der importerer GreenMech til Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nikolas Møller fortæller, at flisstykkerne fra de nye 130 og 150-modeller ikke er større end halvanden centimeter og derfor nemt håndteres af de fleste almindelige stokerfyr.

- Størrelsen er omkring det halve af flisstørrelsen fra de modeller de nye 130'ere og 150'ere afløser. Det kommer selvfølgelig an på, hvad det er for noget træ, der er tale om, men jeg tør godt love, at ingen af flisstykkerne er mere end 15 gange 15 millimeter.

Svinghjul til to knivtyper

Teknisk er der ændret på den måde, svinghjulet trækkes på. Desuden er de nye modeller lidt mere robuste end tidligere udgaver, og endelig er svinghjulet forberedt til to forskellige knivtyper.

GreenMech har længe adskilt sig fra andre flishuggere ved at være bestykket med cirkelrunde knive. Det har givet en delvis skærende effekt frem for den mere "huggende" arbejdsgang, man oplever med lige knive.

Desuden har de cirkelrunde knive den fordel, at de kan drejes på stedet, så der kommer et friskt, skarpt skær frem. De cirkelrunde skær er også nemme at slibe, hvis man har en søjleboremaskine eller en drejebænk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alligevel er der mange, der sværger til lige knive. Derfor har GreenMech konstrueret svinghjulet i de nye 130 og 150'ere sådan, at det kan tage imod både runde og lige knive.

Nyudviklet støjdæmpning

- Ud over flisstørrelsen ligger den største nyskabelse imidlertid i støjdæmpningen. Motorhuset er kraftigt støj- og vibrationsdæmpet, så man kan arbejde ved og med maskinen uden at genere omgivelserne i samme omfang som tidligere, fremhæver Nikolas Møller.

Den mindste model GreenMech Arborist 130 er på hjul og til at hænge på anhængerkrogen efter en person- eller varebil. Det er en semiprofessionel maskine, der er udrustet med en 23 hestekræfter stærk Briggs&Stratton benzinmotor. Den større Arborist 150 er derimod beregnet til professionelt brug og trækkes af en Kubota dieselmotor på enten 26 eller 34 hestekræfter. Den er også beregnet til bugsering på krogen.

Flishugger på bælter

Til mere krævende opgaver kan man overveje Arbtrak 150. Specifikationerne er de samme som den store Arborist 150, men ArbTrack er, som navnet antyder, udrustet med bælter i stedet for hjul. Det betyder, at flishuggeren kon komme frem næsten overalt ved egen kraft. Men man skal nok ikke regne med at køre mange kilometer på bælterne. Tophastigheden er kun tre kilometer i timen. Til gengæld leverer Hans Møller Vej- og Parkmaskiner en specialbygget trailer, som passer præcis til ArbTrak.

Arborist 150 vejer lige under 750 kg på krogen, så den kan altid køres uden specielt kørekort. ArbTrak på specialtraileren vejer betydeligt mere og vil i praksis kræve specielt anhænger- eller trailerkørekort, fordi vogntogets samlede totalvægt kun vanskeligt kan holdes under 3500 kg.