De borgerlige partier udtrykte for nylig kollektiv modstand mod randzonerne. Men kun Liberal Alliance vil love at rulle randzonerne tilbage efter et valg.

Det lød ellers som et enstemmigt kor, da de borgerlige partier for et par uger siden erklærede krig mod randzonerne. I flere medier lød det, at samtlige partier i oppositionen var klar til at afskaffe Randzoneloven, fordi den vil føre til tab af arbejdspladser i landbruget og eksportindtægter fra fødevareindustrien.

Men går man de borgerlige partier på klingen for at få svar på, om de er klar til at rulle Randzoneloven tilbage, hvis regeringen bliver blå efter næste valg, er svaret knap så klart. Kun Liberal Alliance vil love, at randzonerne skal afskaffes efter et valg.

- Hvis der var valg i morgen, ville jeg gerne forsikre, at randzonerne blev afskaffet, men der kan jo gå op til tre år, før vi får et valg. Det er for tidligt at begynde at komme med valgløfter nu, siger Henrik Høegh, miljøordfører for Venstre.

V: Vores holdning lige nu

Henrik Høegh understreger, at Venstre går ind for, at randzonerne afskaffes.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er vores holdning lige nu. Men der sker jo hele tiden så meget på det her område, og vi bliver hele tiden klogere på, hvilke virkemidler der har en effekt. Så det er for tidligt at sige, hvad vi synes om tre år, forklarer han.

Lignende lyd har piben hos Dansk Folkeparti, hvor Jørn Dohrmann gerne vil love, at randzonerne bliver rullet tilbage - vel og mærke hvis forskerne stadig er enige i, at virkemidlet er usikkert.

- Vi vil afskaffe alt, der giver ulige konkurrencevilkår for dansk landbrug. Og jeg tror ærligt talt ikke, at Tyskland og Frankrig er sådan nogle idioter, at de også indfører randzoner. Derfor ja - vi vil afskaffe randzonerne - med mindre at videnskaben siger noget andet til den tid, siger Jørn Dorhmann, miljøordfører for Dansk Folkeparti.

K: Randzonerne skal blive

Mindre vaklende er Benedikte Kiær, miljøordfører for Konservative, som godt tør love, hvad hun vil gennemføre efter et valg - men det bliver ikke afskaffelse af randzonerne.

- Jeg har aldrig sagt, at randzonerne helt skulle afskaffes - det var medierne, der strammede overskriften. Det er udformningen af Randzoneloven, den er gal med, siger hun.

De Konservative vil gerne gøre randzonerne fleksible.

- Nogle steder skal randzonerne være bredere end de 10 meter, og andre steder er der ikke brug for randzoner. Den offentlige adgang skal også være mere målrettet. Jeg tror ikke, der vil være særlig stor interesse i at gå rundt ude i de fleste randzoner, så man bør i stedet udvælge nogle naturområder, som folk kan få adgang til, siger Benedikte Kiær.

LA: Det er belejligt af V og K

Liberal Alliances miljøordfører, Villum Christensen, står altså alene med løftet om, at randzonerne skal afskaffes efter næste vælg.

- Der kan slet ikke være nogen tvivl om, at randzonerne skal afskaffes. Helt principielt kan vi ikke leve med, at den slags standardiserede løsninger skal trækkes ned over landbruget. Det er signalpolitik af værste skuffe, siger Villum Christensen.

Han undrer sig over, at de borgerlige kolleger ikke er klar til at love, at randzonerne skal afskaffes.

- De er måske mærket af, at de selv var fødselshjælpere til randzoneloven i sin tid. I nogle tilfælde lader V og K som om, Mette Gjerskov har fundet på randzonerne helt selv. Det er meget belejligt, at de glemmer, at det kun er de sidste 10 procent, fødevareministeren har lagt til, siger han og fortsætter:

- Lige nu har de rigtig travlt med, at tage afstand fra randzonerne. Det kunne V og K jo have gjort allerede dengang, de var ved magten, siger han.