Lyt til artiklen:

K og DF: Forskning i mink bør finansieres

00:00
Hastighed: ???x
03:49

I sidste uge afviste Fødevarestyrelsen anmodningen om støtte til minkforskningsprojektet ved Aarhus Universitet. Ansøgningen lød på 75 millioner kroner til projektet, der blandt andet skulle forske i coronavacciners effekt på mink.

Derfor var det eneste håb for dansk minkforskning, som er blevet beskrevet som verdensførende, at politikerne kunne blive enige om at afsætte penge til projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selv om forhandlingerne endnu ikke er afsluttet, tyder det på, at pengene ikke bliver bevilget.

- Det forlyder, at Fødevarestyrelsen, regeringen og dens støttepartier med flertal har meldt ud og signaleret, at de ikke vil bevilge penge til minkforskningsprojekt, siger Venstres landbrugs-, dyrevelfærds- og miljøordfører, Erling Bonnesen.

Adspurgt til om det fra politisk side ikke er muligt at prioritere en afsætning af penge til projektet, henviser Erling Bonnesen til ovenstående citat.

Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri ønsker ikke at kommentere på igangværende forhandlinger, oplyser presseafdelingen i ministeriet.

Ærgrelse i K og DF

Hos Konservative og Dansk Folkeparti forstår man ikke, at forskningsprojektet ikke bliver reddet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan ikke se nogen begrundelse for, at de sidste overlevende dyr skal slås ihjel. Der er simpelthen ikke nogen argumenter for, at de ikke skal have lov til at overleve. Og derfor forsøger vi at redde de sidste avlsdyr, og den bedste mulighed for det er det her forskningsprojekt, siger finansordfører Rasmus Jarlov (K).

Dansk Folkepartis landbrug- og fødevareordfører, Lise Bech, mener, at man går glip af en oplagt mulighed for at redde de sidste mink og samtidig dansk minkforskning.

- Vi har været verdensførende både inden for minkavl og minkforskning. Så jeg synes, det er meget vigtigt at bevare det. Forskerne fortæller også, at da mink ligner mennesker på nogle punkter, kan vi få en masse viden ud af det, siger hun.

Den viden kan blandt andet være, hvor godt vaccinen mod Covid-19 fungerer, og om man kan smitte, mens man er vaccineret.

Svært at få regeringen i tale

Allerede i november rejste Dansk Folkeparti spørgsmålet under forhandlingerne, fortæller Lise Bech.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men siden har det ikke været muligt at få minkforskning på forhandlingsbordet.

- Vi tog det op, men der skete ikke en dyt. Vi har været til meget få forhandlingsmøder, og når vi endelig bliver indkaldt, er der ikke meget at forhandle om. Jeg synes, det er arrogant af dem, at de først ignorerer vores ønske, og derefter ikke giver plads til at diskutere det på møderne, siger hun.

- Så jeg er ikke så optimistisk, som jeg har været. Vi kan ikke få Venstre med, og så er det svært. Vi venter på, at vi bliver indkaldt igen. Der skal snart ske noget, for jeg synes ikke, man kan være det bekendt over for minkavleren eller for forskerne, siger Lise Bech.

Også Rasmus Jarlov oplever, at de under forhandlingerne har haft svært ved at trænge igennem med deres budskab.

- Vi har bedt regeringen om i to måneder at finde en løsning for de sidste avlsdyr, uden regeringen er kommet med noget som helst. Derfor står vi her 10 sekunder i 12 uden en løsning, siger Rasmus Jarlov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom Rasmus Jarlov og Konservative gerne vil sætte penge af til projektet, er der stadig spørgsmålstegn om, hvor mange penge, der skal sættes af til formålet.

- Vi forventer nok, at det kan gøres billigere end de 75 millioner, som de har ansøgt om. Det synes jeg er mange penge for 4000 dyr. Problemet er, at forhandlingerne står stille, og vi har meget svært ved at få regeringen i tale, forklarer Rasmus Jarlov.

Han fortæller, at så længe der stadig forhandles om projektet, skal de resterende mink ikke aflives. En del af ansøgningsbeløbet skulle blandt andet bruges til at opkøbe mink hos Erik Vammen i Hobro, der endnu ikke har aflivet sin besætning.