Lyt til artiklen:

Blå blok: Grønne fødevarer skal produceres i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance præsenterede fredag morgen deres udspil til en landbrugsaftale.

Udspillet i sin fulde længde kan læses her.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udspillet vil ifølge de blå partier reducere udledningen af kvælstof med 10.800 tons, hvilket svarer til regeringens udspil. Samtidig skal udspillet sikre reduktion af mindst 1,9 millioner tons CO2-ækvivalenter frem mod 2030, hvilket er 7,4 millioner tons CO2-ækvivalenter i alt, lyder det

- Det betyder, at dette udspil reducerer en større mængde drivhusgasser end regeringens udspil. Reduktionen sker dog på en anden måde, hvor der lægges større vægt på varige indsatser som udtagning af lavbundsjorde frem for restriktioner på landbrugsproduktionen, som for eksempel krav om efterafgrøder, som giver midlertidige og mindre sikre klimaeffekter, lyder det i udspillet.

Aftalen skal ifølge blå blok sikre, at arbejdspladser i landbruget ikke sendes ud af landet, sikre at produktion af mere klimavenlige fødevarer bliver i Danmark samt sørge for at EU-lovgivning ikke overimplementeres.

Mere udtagning af landbrugsjord

Et af de centrale punkter i udspillet er udtagning af lavbundsjorde. Her foreslår blå blok at øge udtagningen af lavbundsjorde og randarealer til 100.000 hektar frem mod 2027, i stedet for de 88.500 hektar regeringen har som ambition.

- For at styrke klimaeffekten ved udtagningen foreslås en markant yderligere udtagning af jorde ved brug af aktiv vådgøring, end det regeringen lægger op til. Udtagningen skal ske på baggrund af frivillighed og sammen med lodsejerne, og det er vigtigt, at landmanden bliver fuldt erstattet for udtagningen af sin lavbundsjord. Endvidere skal energiselskabernes incitament til at gennemføre solcelleprojekter på lavbundsjorder frem for almindelige landbrugsarealer undersøges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugsstøtte skal udvikle

Som et andet led i udspillet vil blå blok undgå, at landbrugsstøttemidlerne skal bruges til at udtage landbrugsjord.

Blå blok mener, at regeringens udspil føre til en massiv omfordeling af støtten, og det vil bringe mange bedrifter på randen af konkurs.

- De 3,9 milliarder kroner (årligt 780 millioner kroner), som regeringen vil bruge på udtagning, skal i stedet bruges på en grøn udvikling af erhvervet med fokus på effektbaseret måling af tiltagene. De skal primært anvendes på etablering af to brede eco schemes som alle landmænd skal have reel mulighed for at søge.

Bedre finansiering

For at komme i mål med en grøn omstilling af fødevaresektoren på en bæredygtigmåde, er der også brug for tilvejebringe yderligere finansiering, lyder det i udspillet. Konkret er der behov for 325 millioner kroner i 2022, og 750 millioner kroner årligt fra 2023 og frem, står der i udspillet.

Udspillet indeholder desuden en plan for, hvordan udledning af kvælstof til fjorde og kystvande reduceres. Det skal blandt andet gøres ved at etablere mere skov og flere våde naturområder, der fjerner kvælstof mellem mark og fjorde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover bliver der stillet skærpede krav til rensning af spildevand, ligesom man vil gøre større brug af muslinger til rensning af vand.