Råvarer til en værdi af fem-seks milliarder kroner forsvinder til primært Tyskland. De skal blive i Danmark og blive til værdier på 20 milliarder.

Henrik Frandsen, der er kandidat til formandsposten i Landbrug & Fødevarer, vil åbne politikernes øjne for, at råvarer skal forarbejdes i Danmark i stedet for i Tyskland. Der ligger en oplagt mulighed for at svine- og mælkeproducenter skal tilføre store værdier til samfundet.

- Som det er nu, sker der det, at smågrise og majs til en værdi af anslået fem-seks milliarder kroner køres ud af landet – til Tyskland, hvor rammebetingelserne for forarbejdning er bedre end i Danmark, skriver Henrik Frandsen i et indlæg.

To timers ekstra arbejde

- Det er slemt nok med fem seks milliarder kroner, men hvad endnu værre er, er, at der kunne have været beskæftigelse og indtjening på ydelserne på cirka 20 milliarder kroner, hvis råvarerne var blevet forarbejdet i Danmark, skriver Henrik Frandsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han mener, der er kapacitet til at klare den ekstra råvaremængde.

- Det er bare om at få holdt hjulene i gang et par timer mere pr. dag, skriver han.

Ulemper ved råvareeksport

Formandskandidaten slår til lyd for, at politikerne får at vide, at de skæve konkurrenceforhold og følgende flytning af produktionen til udlandet giver større klima- og miljøbelastning, giver større forbrug af antibiotika og giver lavere dyrevelfærd og fødevaresikkerhed.

- For ganske få investeringer og lempelser i restriktive regler, kan Danmark gøre en god forretning, skriver Henrik Frandsen.

Onsdag bliver det afgjort, om det er Henrik Frandsen, der kan kalde sig ny formand for Landbrug & Fødevarer. Hans modkandidat er Martin Merrild.