Abonnementsartikel

Danmarks konkurrenceevne har ikke rykket sig en tomme siden 1996 og får i dag baghjul af vore naboer Sverige og Tyskland, viser ny rangliste over global konkurrencedygtighed.

Danmark scorer en 12.-plads på den anerkendte schweiziske handelshøjskole IMD’s seneste ranking af verdens nationers indbyrdes konkurrenceevne. Dermed står vi stort set samme sted i den internationale konkurrence, som vi gjorde i 1997. Det skriver Mandag Morgen.

Samtidig er både Sverige og Tyskland skøjtet op ad listen og figurerer i dag på henholdsvis en fjerde- og en niende-plads. En udvikling, der også afspejler sig i landenes økonomiske væksttal, hvor begge vore naboer er i komfortabelt plus, mens Danmark for snart tredje år i træk svinger omkring nulvækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks anstrengte økonomiske situation forklares blandt andet med den langvarige globale krise, der har rødder i finanskrisen tilbage i 2009.

Men forklaringen skal også søges i forandrede globale konkurrencevilkår. Og der leverer IMD’s analyse nogle interessante perspektiver. Ifølge økonomiprofessor på IMD Stéphane Garelli har Danmarks internationale konkurrenceevne været ”bemærkelsesværdigt stabil”.

- Men set over længere tid har I holdt samme plads, mens jeres naboer har øget konkurrenceevnen. Og det er en udfordring, I bør gøre noget ved, konstaterer Garelli.