Man skulle ikke tro, at en uddannelse som elektriker, falckredder og spildevandsoperatør gav associationer til landbruget. Men ikke desto mindre vandt Tom Dalsgaard den ene af to pladser i den danske designkonkurrence, som Maskinbladet har arrangeret sammen med en række skandinaviske landbrugsblade og Valtra.

- Jeg er deltidslandmand og dyrker 36 hektar med min aldrende Deutz-Fahr 4.70, så ideerne til en fremtidig Valtra-traktor kommer fra mine egne erfaringer i marken, fortæller Tom Dalsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men Tom Dalsgaard erkender også, at han er lidt af en opfinder.

- Jeg har lidt ideer liggende i skuffen af forskellig slags, og der kommer jævnligt nye til. Men ofte når de ikke videre, da det jo er en krævende proces at begynde at tage patent på dem, fortæller han.

En af Tom Dalsgaards ideer til konkurrencen er et affjedret træk. Den ide har ligget i skuffen et års tid.

En anden af ideerne er sprit ny.

- Mine tanker og forslag med hensyn til monteringen af arbejdslys på traktoren er noget nyt. Den måde, man monterer arbejdslys på traktorer på har altid irriteret mig, så da jeg så konkurrencen i Maskinbladet, kom jeg frem til noget, der kunne give et bedre lys, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har lidt svært ved at vurdere, om de faldt for mine ideer. Men det kunne da være lidt sjovt, hvis en fremtidig traktor fra Valtra havde et islæt af mine forslag, tilføjer Tom Dalsgaard.

Ideer til gavn ved service

Den anden vinder, grønlandsk fødte Ujarak Anguta Frederiksen, der har boet i Danmark siden 2005, har en stor portion erfaring med traktorer og landbrugsmaskiner.

- Jeg er nærmest opvokset i en traktor, og jeg har ligget på gulvet som lille og sovet, mens min far kørte rundt med traktoren. Senere har jeg selv kørt traktor, og jeg er uddannet landbrugsmaskinmekaniker. Så da jeg så opslaget om konkurrencen, havde jeg allerede nogle ideer om, hvad jeg godt kunne tænke mig af forbedringer, fortæller Ujarak Anguta Frederiksen, hvis far driver et landbrug med får på Grønland.

Han havde dog travlt med det nuværende studium som maskinmester, så det var først tre dage før deadline på konkurrencen, at Ujarak Anguta Frederiksen fik skitseret ideerne på papir.

Det blev skitser til en ny og mere rund kabine på en fremtidig N-serie fra Valtra, der ifølge Ujarak Anguta Frederiksen giver et meget bedre udsyn for chaufføren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans uddannelse som landbrugsmaskinmekaniker skinner også igennem i ide-forslaget.

- Jeg ved, hvor svært det kan være at komme ind under en traktorkabine for at skifte en føler eller lignende. Men i mit forslag er gulvet i kabinen hævet, og det betyder, at der er 5-10 centimeter mere plads mellem kabinen og drivlinjen, hvilket er en stor hjælp for en montør, hvis han skal til dele under kabinen, forklarer Ujarak Anguta Frederiksen.

Han synes, det har været meget spændende at tegne den nye kabine og indrømmer gerne, at det er et spændende område at arbejde med.

- Men det tager en del år at uddanne sig som designer eller teknisk tegner, så jeg tror ikke det er mig. Min anden drøm er, på sigt, at flytte tilbage til Grønland og blive kvægavler, så det er nok den, jeg vil gå efter, tilføjer han.