René Christensen (DF) krævede ellers randzoneloven til Folkeafstemning, da loven var til 2. behandling i Folketinget onsdag. Men nu trækker han i land, efter at Venstre har afvist at støtte forslaget.

- Det er nok ikke realistisk at sende det til folkeafstemning. Forslaget var jo lige så meget et udtryk for frustration over fødevareministerens åbenlyse magtmisbrug, siger René Christensen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hun tager en lov, der skulle gavne miljøet, og vender den om til en gave til befolkningen, som hun ikke vil betale for. Havde hun nu haft højere ambitioner på miljøområdet, så kunne vi havde debatteret det. Men hun har selv svaret, at ændringen af randzoneloven skal ses som en gave til befolkningen. Det er jo helt utilstedelig at bruge et snævert flertal på den måde.

Vil udskyde loven til næste valg

Nu håber Dansk Folkeparti i stedet, at loven kan udskydes. I tilfælde af, at randzonerne bliver vurderet til at være ekspropriation, kan en tredjedel af Folketinget ifølge Grundloven kræve, at loven udskydes til næste Folketingsvalg.

- Så nu vil jeg ud og finde 60 mandater, der vil støtte, at randzoneloven kan udskydes. Og det er jeg overbevist om, at jeg kan, siger René Christensen.

For at kunne tage Grundlovens paragraf om ejendomsrettens ukrænkelighed i brug, kræver det, at randzonerne bliver erklæret ekspropriation.

- Derfor er det rigtig interessant, hvad der kommer ud af de retssager, der kommer på randzoneområdet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tid til at få faglighed på plads

René Christensen tilføjer, at en udskydelse også vil give tid til at få resultater tilbage fra de forsøg med rodzoneanlæg og vådområder, der er sat i gang.

- Vi ved, at rodzoneanlæg har en effekt, vi har bare ingen tal på, hvor stort et rodzoneanlæg, der skal til, for at erstatte en randzone. Man kunne forestille sig, at en række landmænd ville gå sammen om at investere i et rodzoneanlæg - det kunne vise sig at være en mere rentabel måde at hjælp miljøet end randzonerne, foreslår han.

Dansk Folkeparti har gennem hele debatten om ændringen af randzoneloven slået sig på, at partiet kun lagde stemmer til den oprindelige randzonelov, fordi der var tale om et midlertidigt tiltag, som kunne rulles tilbage, hvis der fandtes bedre måder at bevare naturen og reducere kvælstofudslippet.

- Når fødevareministeren nu vil lade offentligheden få adgang til randzonerne, så vil det i praksis være fuldstændigt umuligt at ændre. Når først turistbrochurerne er sendt ud med mulighed for at drøne sin mountainbike op og ned ad randzonerne, så kan man ikke gøre jorden til landbrugsjord igen, siger René Christensen.