Et godt indtjeningsniveau i landbruget og gode priser for landbrugsprodukter er ifølge Kverneland Group baggrunden for en fortsat positiv udvikling af markedet for landbrugsmaskiner i 2012.

Og selskabets forventninger til 2012 er overvejende positive, selvom der er en svag udvikling af den globale økonomi samt store udfordringer for den finansielle sektor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreløbig bekræftes forventningen til 2012 i det kvartalsregnskab, som Kverneland Group netop har fremlagt, og som viser den højeste indtjening i et kvartal de seneste to år - i alt 11,9 millioner euro. Også omsætningen er i top. Første kvartal gav en omsætning på 144,2 millioner euro - en stigning på 11 procent i forhold til første kvartal i 2011.

Det går også rigtig godt med ordretilgangen hos Kverneland på alle markeder - bortset fra Hviderusland.

- Ordretilgangen er forblevet på et højt niveau med en ordrebog, der fik yderligere ordrer for i alt 105,2 millioner euro, så den rullende 52 ugers ordrebog ved udgangen af første kvartal indeholdt ordrer for 472,3 millioner euro. Det er 10 procent over niveauet ved udgangen af første kvartal i 2011.

Samtidig har Kverneland rustet sig til en forventet fremtidig vækst, og derfor har koncernen øget sit lager af færdige maskiner, så der nu er en lagerbeholdning på 80,5 millioner kroner - en stigning på 18,6 millioner kroner.

Ordrenedgang i jordbearbejdning

Med en omsætning på 79,8 millioner euro inden for jordbearbejdningsredskaber oplevede Kverneland en fem procents fremgang i første kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2011. Det skyldes hovedsageligt øget salg af reservedele og sliddele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld er ordretilgangen inden for jordbearbejdningsredskaber gået tilbage med 17,5 millioner euro i første kvartal, hvoraf alene 12,6 millioner euro kan tilskrives stilstand i Hviderusland. Men den samlede ordrebeholdning inden for området er dog ved udgangen af kvartalet på niveau med sidste års ordrebeholdning. 55,4 millioner euro mod 57,4 millioner euro sidste år.

CNH-aftale øger omsætning

Inden for græsmaskinerne steg salget i første kvartal med 7,3 millioner euro til i alt 39,3 millioner euro. Fremgangen skyldes primært en såkaldt OEM-aftale (Original Equipment Manufacturing), som Kverneland har med CNH, hvor Kverneland producerer udvalgte produkter under CNH-mærket til det nordamerikanske marked. Stigende salg på det nordamerikanske marked har dog ikke ført til øget indtjening for Kverneland, fordi OEM-produkterne giver lavere fortjeneste til Kverneland sammenlignet med produkter, der sælges under Kverneland-mærket.

Inden for græsudstyr er ordrebogen ved udgangen af første kvartal i alt 36,1 millioner euro mod 37,6 millioner euro sidste år. Til gengæld er ordretilgangen i første kvartal dykket hele 17,2 procent sammenlignet med første kvartal sidste år.

Fremgang i planteværn

Området plantebeskyttelse har skabt den største kvartalsomsætning i to år og er gået frem med 11 procent og udgjorde i alt 21,1 millioner euro. Her er det særligt Tyskland og Benelux-landene, der bidrog til væksten.

Men også her lider ordretilgangen, som blev 10,8 millioner kroner i første kvartal - en tilbagegang på 10,7 procent i forhold til første kvartal 2011. Den samlede ordrebeholdning ved kvartalets udgang var 5,5 millioner euro, hvilket dog er en forbedring på 1,4 millioner euro i forhold til samme tidspunkt i 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kverneland beskæftigede ved udgangen af 2011 i alt 2.100 ansatte og en årsomsætning på næsten 450 millioner euro. Selskabet har produktion i otte lande og har egne salgsvirksomheder i 19 lande og eksporterer til yderligere 60 lande.