Lyt til artiklen:

Se video: Crash-test med Tractorbumper

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Det er datomæssigt forår, og med foråret følger også travlhed på vejene med de store maskiner.

Maskinerne er ikke mindre, men fylder mere og mere, og derfor er noget som markeringer vigtige. Det synes man også hos Hollandske Tractorbumper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De står for at levere kofangere til langsomtgående køretøjer for at give bedre synlighed og sikkerhed for maskinen selv og de andre trafikanter, der størrelsesmæssigt er meget mindre og mere udsatte på grund af deres højere fart på vejene.

rich-media-2
Tractorbumper er en kofanger der sættes foran maskinen/traktor og skal give mere lys og markering, hvor det faktisk er nødvendigt foran traktoren. Oveni får man også en vægtklods som er integreret i kofangeren. Foto: Esben Henneberg.

Crash-test

I crash-testen viser Tractorbumper, hvad en kofanger kan gøre. Vi har skrevet meget om synlighed på Maskinbladet og har en klar opfattelse af, at mange er glade for dem, fordi de giver synlighed og færre farlige situationer. Dette oplever man også af tilbagemeldinger fra glade kunder hos den danske importør Traktorbumper.dk.

Nu kan vi se i videoen, hvad et sammenstød kan gøre, og hvordan det ser ud, når det sker.

- Der skete kun skade på naglerne på frontliften, som var det eneste, der skulle skiftes; ellers var der intet at finde på traktoren. Bumperen skulle også have nye nagler, og så var den klar til at køre med igen, siger Jeroen Van Launen, der står for salget af Tractorbumper i Danmark.

- Bumperen betyder også, at traktoren ikke skal kunne komme op oven over bilen, og kan skubbe selv mindre genstande væk fra traktoren, så man ikke bliver kørt over af dæk, hvis uheldet er ude, siger Jeroen Van Launen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Gerth Holm er konsulent hos DM&E og har meget at gøre med trafikregler. Han ser kofangerne som noget alle burde køre rundt med, for at forhøje synligheden især på vejene hos de langsomtgående køretøjer. Foto: Esben Henneberg.

Synelighed er så vigtigt

Vi har hørt DM&E konsulent Gerth Holm om, hvordan de ser på de kofangere, der er på markedet.

- Vi opfordrer til at få en kofanger på, er det korte svar. Synlighed, synlighed og atter synlighed er den største effekt, vi får ud af dem. Og så er der også det sidste, at hvis den rammer noget, er det bumperen, der tager fra, siger Gerth.

Gerth forklarer også, at i Holland har halvdelen af de hollandske traktorer en kofanger monteret. Hvis der gives lov til at køre med over 40 km/t, skal der være en kofanger monteret på, så meget ser vores udlandske kollegaer på sagerne. Så inde i loven er kofangerne også kommet med de godkendelser de har.

- At få mere lys foran og ned i en højde, som de fleste trafikanter befinder sig i på vejen, øger synligheden. De fleste markeringer på traktorer sidder omkring to meter oppe i luften og halvvejs inde på traktoren, så en kofanger gør en klar forskel i synligheden, når de kommer ned at sidde, siger Gerth Holm.

Ifølge ulykkesstatistikken med langsomtkørende maskiner sker halvdelen af alle uheld, fordi landbrugsmaskiner overses på grund af manglende synlighed, ikke på grund af fejl fra chaufføren eller uopmærksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så en opfordring fra DM&E er at få kofangerne monteret ved meget vejkørsel, og når man på de godkendte kofanger kan få vægtklods integreret er det bare endnu smartere og nemmere at have.