Lyt til artiklen:

Sluk høstbranden effektivt med Fogmaker

00:00
Hastighed: ???x
02:19

De seneste år har der desværre været flere høstbrande, hvor mejetærskere og pressere er gået til. Når uheldet er ude er det ikke kun til fare for mennesker, det er også millioner af kroner i maskinel og afgrøder, der mistes, ligesom også høsten forsinkes med dyrebare timer.

Derfor har Svenske Fogmaker slået en stand op på Agritechnica. De leverer nemlig brandslukningssystemer til køretøjer, og er specielt store når det kommer til busser. De leverer dog også til landbruget, idet deres slukningssystem er enkelt og kan skaleres til flere forskellige køretøjer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores system består af to hoveddele. Vi har en trykflaske med det brandhæmmende middel, og drivgassen nitrogen. Og så har vi en trykflaske, som holder 25 bars tryk på en slange med væske. Den væske holder ventilen til systemet lukket. Skulle der opstå brand og varmeudvikling, så taber slangen tryk, og branden slukkes, fortæller sælger Niklas Björnvik.

rich-media-2
Systemet i helhed. Flasken med slukningsmidlet nederst, alarmflasken til højre og alarmslangen med orange væske. Foto: Theis Meilby Eriksen

Det brandhæmmende middel består primært af vand, mens den anden bestanddel i væsken fremover er midler Eco1, som er PFAS-frit og dermed et miljømæssigt godt valg.

- Trykflasken er under 105 bar, og via dyserne presses væsken ud i en meget fin sky. Skyen fordamper og ekspanderer, og det presser ilten ud. Så vi både nedkøler via fordampning og kvæler ilden. Og vi indstiller systemet til at blive ved i mindst 40 sekunder. Og efter de 40 sekunder, er selv en turbo kold nok til ikke at genantænde. Og vi er så vidt jeg ved de eneste, der har klaret SPCR183-testen med et uendelighedssymbol under genantændelse. For de fik aldrig genantændt det, lyder det stolt fra sælgeren.

Han forklarer, at systemet efter installation som alle andre systemer skal serviceres. Ligeledes fortæller han, at væsken i flasken nemt renses ned med vand, og at man ifølge ham kan være i drift indenfor 48 timer efter at systemet er gået af.

Fogmaker er allerede på det danske marked, og håbet er, at flere landmænd vil interessere sig for systemet.