Lyt til artiklen:

Fjordland kigger ind i fremtiden og målretter kongres til de unge

00:00
Hastighed: ???x
04:40

Fjordland Kongres løber af stablen i starten af februar, hvor der vil være fokus på forretning og fremtidens landbrug. Som noget helt nyt er kongressen i år udvidet med Futuresporet, hvor fremtidens landmænd inviteres ind til en dag med oplæg om drømme og muligheder.

I år er der nemlig et særligt fokus på de unge med det nye 'futurespor', skriver Fjordland i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her vil Fjordland fokusere på de unge landmænd, som gerne vil etablere sig som fremtidens virksomhedsejere i landbruget. Der vil blandt andet være oplæg om generationsskifte for driftslederen, hvordan man kommer i gang med investorer samt oplæg om, hvordan man skaber den interessante arbejdsplads og fastholder sine dygtige medarbejdere.

Desuden vil aftenen for de unge blive rundet af med en paneldebat, hvor blandt andet Martin Rohde, næstformand LandboUngdom, og Lars Andersen fra Asmildkloster landbrugsskole vil deltage.

Muligheder for at gå selvstændig

Indholdet har især Steffen Overgaard, der er virksomhedsrådgiver og faglig koordinator, samt tidligere formand for LandboUngdom i Thy, været med til at sætte sammen. Han mener, at aftenen vil give de unge et indblik i, hvordan man kan komme i gang som selvstændig i landbruget.

- Det er vigtigt at fortælle de unge om, at der er mange muligheder for at komme i gang som selvstændig. Uanset om det skal være en klassisk privatejet ejendom, eller om man skal starte et selskab op sammen med nogle investorer, eller om man skal lave løbende generationsskifte, siger Steffen Overgaard.

Han forklarer desuden, at det er vigtigt for Fjordland at ruste de unge så godt som muligt til at træffe en beslutning om at blive selvstændige, da det er en langvarig beslutning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt for os, at de unge bliver rustet så godt som muligt til at tage den rigtige beslutning. Det er jo en langtidsvarig beslutning, så det er vigtigt, at vi finder den rigtige løsning til de unge, siger han.

Til paneldebatten bemærker Steffen Overgaard også, at man gerne vil tage op til debat, om der findes de rigtige måder for de unge at komme i gang med deres egen virksomhed på.

- Til paneldebatten vil vi gerne tage generationsskiftet op til debat. Er der de rigtige muligheder for at komme i gang som selvstændig i landbruget? Og hvem spænder egentlig ben for generationsskifter?, siger virksomhedsrådgiveren.

Relevans for landmænd i alle aldre

For direktionen i Fjordland er strategien for Futuresporet da også klar. I Fjordland vil man nemlig gerne være relevant som rådgivningshus for landmænd i alle aldre. Henrik Hardboe Galsgaard, der er direktør i Fjordland, mener nemlig, at de unge landmænd er landbrugets fremtid, og derfor fortjener deres eget spor til kongressen.

- Vi skal sikre, at fremtidens landmænd er klædt ordentligt på til at gå deres fremtid i møde. Derfor synes vi, at det er vigtigt, at Fjordland kan være med til at sikre, at de unge går deres karriere i møde med en viden og en ballast, som kan være med til at sikre dem som selvstændige og virksomhedsejere."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Hardboe Galsgaard vil desuden selv byde de unge landmænd velkommen til Futuresporet. Forud for Futuresporet har dagen været fyldt med faglige oplæg for landmænd, der deltager på Fjordland Kongres.

Og det er også tydeligt, at kongressen er et sted, hvor forskellige generationer i landbruget kan mødes. Der er for eksempel fælles oplæg for alle på kongressen - både for Futuresporet og den regulære kongres - klokken 15.

Et mødested for generationer

Som tidligere nævnt finder også den regulære Fjordland Kongres sted samme dag og sted. Det betyder, at dagen ikke blot bliver en faglig fest for de mange deltagende, men også en god mulighed for at netværke på kryds og tværs af generationer.

Allerede fra klokken 9.00 starter den regulære kongres, hvor mange landmænd fra Fjordlandet vil bruge de næste mange timer til at opleve faglige indlæg, som blandt andet vil omhandle alt fra tips og tricks til økonomien, vejledning til VE-projekter, samt oplæg om klima, bæredygtighed og biodiversitet.

Fjordland Kongres har i 2024 "forretning og fremtiden i landbruget" som tema. Derfor giver det god mening, at også fremtidens landmænd får deres eget spor på årets kongres, som i sandhed kan siges at være en smeltedigel mellem generationer.