Lyt til artiklen:

Prisen på svensk jord i tocifret stigning

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Prisstatistikken for svensk landbrugsjord viste i 2023 en tydelig opadgående trend. I gennemsnit steg jordprisen med 13,8 procent - men der er stor variation i både priserne og prisudviklingen fra syd til nord.

I de dyreste områder mod syd faldt prisen med fem procent fra 273.000 danske kroner pr. hektar til 259.000 danske kroner (421.000 svenske kroner til 399.000 svenske kroner).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i de såkaldte Region 2 og Region 3 lidt længere nordpå steg priserne med henholdsvis 20 og 27 procent. I region 2 blev gennemsnitsprisen 179.000 danske kroner pr. hektar, mens prisen i Region 3 blev 130.000 danske kroner.

I Norrland er det til gengæld muligt at købe en hektar landbrugsjord til kun 18.800 danske kroner (29.000 svenske kroner).

Færre handler

Der var i 2023 færre handler med landbrugsjord i Sverige end året før, og dermed baserer pris-statistikken sig på et tyndere grundlag end tidligere, og prisudsvingene kan derfor i et vist omfang skyldes statistisk usikkerhed.

Opgørelsen over svenske jordpriser er udarbejdet af ejendomsmæglerfirmaet Ludvig & Co Fästighetsförmedling, som har bearbejdet data for salg af landbrugsjord i frie handler.

Opgørelsen bringes i svenske Jordbruksaktuellt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ludvig & Co Fästighetsförmedling konstaterer ifølge Jordbruksaktuellt, at priserne har vist store udsving i nogle områder i 2023.

Sammenlægning

Et studie af de jordhandler i fri handel viser ifølge ejendomsmæglerfirmaet, at flertallet af køberne er store landbrug med flere forretningsben som eksempelvis planteavl og husdyr.

I alt udgør opkøb af jord til sammenlægning med andre bedrifter 90 procent af handlerne i statistikken.

Ludvig & Co Fästighetsförmedling forklarer nedgangen i handler med landbrugsjord fra 2022 til 2023 med de generelle markedsforhold.

De, som skal låne penge til jordkøb, møder ifølge Ludvig & Co Fästighetsförmedling højere krav til egenkapital, når de taler med banken. Og et udfordrende 2023 har desuden påvirket mange landbrugs likviditet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ludvig & Co Fästighetsförmedling vurderer derfor, at jordpriserne i Sverige vil fluktuere en del på kort sigt.