Lyt til artiklen:

Dyrs sundhed og trivsel sættes under lup

00:00
Hastighed: ???x
02:20

Dyr bag hegn og dyr i stalde har basale behov, som i følge dyrevelfærdsloven skal være opfyldt. I loven er der blandt andet krav til indretning af stalde og pasning og pleje af dyrene. I dag sparker Fødevarestyrelsen deres kampagne i gang med stikprøvekontroller rundt på besætningerne.

Men selvom landmændene opfylder reglerne, så kan der være stor forskel på dyrenes sundhed og trivsel fra besætning til besætning. Derfor gennemfører Fødevarestyrelsen kontroller, hvor DyreBaserede VelfærdsIndikatorer (DBVI) bliver brugt som metode til at vurdere dyrevelfærd i kvæg- og fårebesætninger i kommende stikprøvekontroller, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi undersøger dyrets huld og ernæringstilstand, og vi undersøger dyret for halthed, renhed samt sår og skader. De er alle indikatorer for dyrets sundhed og trivsel, for hvis et dyr f.eks. er beskidt eller går rundt med sår og trykskader, så har det direkte indflydelse på dyrets almene velfærd, siger enhedschef Christian Strøyer.

Samlet vurdering ad dyrevelfærd i besætningen

På kontrollerne undersøger Fødevarestyrelsen et udsnit af dyrene i en besætning. Efterfølgende får landmanden en rapport og en samlet bedømmelse af dyrevelfærden i besætningen.

- Vi stiller skarpt på velfærdsindikatorerne for at se, om de kan give et bedre og mere nuanceret billede af forhold, som har indflydelse på dyrenes velfærd i besætningerne. Vi håber at metoden kan være med til at forbedre vores kontroller og samtidig øge landmandens opmærksomhed på dyrevelfærden, siger Christian Strøyer.

Fødevarestyrelsen har planlagt at gennemføre 300 stikprøvekontroller landet over i perioden fra den 1. februar til den 31. maj 2024.

En del af besætningerne er udpeget på baggrund af registrerede sundheds- og trivselsproblemer ved tidligere kontroller. I forbindelse med kontrollerne vil Fødevarestyrelsen også tjekke, om landmændene følger reglerne for dyrlægetilsyn.