Lyt til artiklen:

"Trinløs transmission" anno 1912

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Midt på Mors, lidt nord for byen Outrup, ligger en af landets største veterantraktorsamlinger med over 150 traktorer. Men endnu mere særligt er det, at der faktisk er 100 forskellige traktormærker.

Ved første øjekast ligner det 'bare' en samling gamle, fine traktorer, men sådan er det langt fra hos Morsø Traktormuseum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans Larsen bruger de gamle traktorer til at fortælle landbrugets historie, men også til at fortælle verdenshistorien. For hos Morsø Traktormuseum går man ikke så meget op i, hvor mange hestekræfter traktorerne har, men at traktoren har en plads i historien.

Man finder for eksempel, alle danskproducerede traktorer stående i hallen. Ja man finder sågar prototyperne af flere af de danskproducerede traktorer.

I en artikelserie i den kommende tid tager Maskinbladet jer med igennem nogle af de bedste historier fra Morsø Traktormuseum.

Vi kommer til at dykke ned i Farmall traktoren, som gjorde at vi kunne halvere rækkeafstanden i de forskellige afgrøder. Vi ser på hvordan Marshall-planen egentlig fungerede, og hvornår vi betalte sidste afdrag på den. Vi vil også vise jer, hvilken traktor der var den første til at indføre gummihjulene til landbruget.

En friktionsdrevet traktor

Vi starter med at fortælle om den mest moderne, traktor hos Morsø Traktormuseum. Det er nemlig også den ældste traktor, de har. Der er tale om en Heider fra 1912 med et særpræget variabelt transmissionssystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fra starten havde landmanden allerede vidst, at man skulle kunne tilpasse hastigheden til det aktuelle arbejde, og det skulle kunne ske, inden man går i stå for at skifte gear eller tabe omdrejninger, fortæller Hans Larsen, indehaver af Morsø Traktormuseum.

Det foregår ganske enkelt ved at rykke hele motoren frem og tilbage, og med store transmissionskiver, der presses mod svinghjulet på motoren, hvor der er en koblingsbelægning.

Ved at flytte motoren tættere på centrum af transmissionskiven ændres hastigheden på baghjulet. Det hele foregår ganske trinløst.

Du kan se mere om Heider traktoren og finde ud af, hvordan den variable transmission fungerer, i videoen ovenfor.

I podcast-serien 'Maskinstationen' har Hans Larsen været inde til en snak omkring sit traktormuseum, som han startede i 1980. Du kan høre podcasten herunder.

Podcast: Traktorens historie fra Morsø Traktormuseum
Podcast

Maskinstationen

Episode 40: Traktorens historie fra Morsø Traktormuseum