Lyt til artiklen:

Bønderne betalte en milliard kroner for traktorerne under Marshall-hjælpen

00:00
Hastighed: ???x
02:02

Historien om Marshall-planen starter i 1947 med Truman-doktrinen, som havde til formål at begrænse udbredelsen af kommunismen ved at yde økonomisk og militær hjælp til de lande, der var truet af en kommunistisk ekspansion.

Som opfølgning på Truman-doktrinen indførte USA Marshall-planen, der blev en massiv økonomisk hjælp til de krigshærgede europæiske lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange troede, at vi fik traktorerne nærmest gratis i de fire år, som Marshall-hjælpen varede, men sådan var det ikke. Her skal man forstå, at Marshall-hjælpen var rettet mod at genopbygge samfundet som helhed og ikke specifikt til de enkelte virksomheder.

Derfor betalte bønderne fuld pris for traktorerne, hvilket de også havde råd til på daværende tidspunkt, fordi de ikke kom dårligt ud af Anden Verdenskrig. De penge, som de betalte for traktorerne, blev indbetalt på krigsgælden i Nationalbanken.

- Så skulle man betale for disse traktorer til USA, og det gjorde man af de penge, som stod til rådighed fra Marshall-støtten, fortæller Hans Larsen, indehaver af Morsø Traktormuseum.

Derved var de danske bønder med til at sænke krigsgælden med en milliard kroner. Her skal man dog huske at indregne inflationen, så hvis vi vil vide beløbet i nutidskroner, skal der ganges med 22. Dette skete i en fire års periode fra 1948 til 1951.

Danmark blev pålagt at betale en besættelsesomkostning, hvilket betød, at vi selv betalte for den krig, der blev ført i Danmark af besættelsesmagten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter krigen slog Nationalbanken to streger under den besættelsesudgift, og det beløb løb op i otte milliarder kroner dengang, hvilket svarer til 176 milliarder nutidskroner.

Hvis du vil høre mere om Marshall-planen, kan du høre podcasten herunder.

 

Se også:

https://www.maskinbladet.dk/podcasts?podcastid=11&episodeid=60