Lyt til artiklen:

Spørg bare om smittestatus - det er ikke tabu

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Når man laver maskinstationsarbejde færdes man må mange bedrifter i løbet af sæsonen. Og når man har sin gang på flere forskellige kvægbedrifter, så er der altså god grund til at tænke sig lidt ekstra om, for ikke at sprede smitte.

- Der kan gøres rigtig meget. Blandt andet ved at opføre sig hensynsfuldt på en bedrift uanset om der er et problem eller ikke. har man smitte, så skal man ikke sprede den, og har man det ikke skal man sørge for ikke at få den, konstaterer rådgiver ved Syddansk Kvæg, Søren Knudsen i podcasten Maskinstationen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Podcast: Pas på med smitte
Podcast

Maskinstationen

Episode 29: Pas på med smitte

Ifølge ham er der intet dubiøst i, at spørge til status på en besætning, når man kommer ud til den.

- Der skal man ikke være tilbageholdende. Smittestatus er helt offentligt, og som kvægbruger har man pligt til at informere alle med gang på ejendommen om, hvad status er, siger Søren Knudsen.

Samtidig peger han på, at man som maskinstation intet har at gøre i stalden.

- Man skal ved indgang til bedriften vide, hvem man skal ringe til. Men I skal for alt i verden holde jer ude af den stald, suger han.

Her indvender podcastens værter, at man jo kan være ude med slamsugeren og tømme gylle i en stald, og at det også er maskinstationsarbejde. Og hvordan forholder man sig så, når gummitøj, gummihandsker og ofte også manden er møget til?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man skal bare være sit ansvar bevidst, tænke sig godt om, og opføre sig på den gode måde. Er der behov for at gøre noget ekstra, så kan man godt indtænke det. Med gyllevogn og slamsuger, da vil jeg sige at det første man gør, det er en synlig rengøring så vogn og slanger ser ordentlige ud, siger Søren Knudsen, der peger på at al indsats er bedre end ingen indsats.

- Her mindsker vi smitterisikoen, det er ikke alt eller intet - kan vi gøre 90 procent er det bedre, end at vi ingenting gør, siger han.

Samtidig mener han ikke, at man som kvægbruger skal putte med sin status.

- Det er ikke tabu. Alle er bevidste om deres status, og loven siger at man skal oplyse om den, siger Søren Knudsen.

Du kan høre mere om, hvordan du som maskinstation og kvægbruger smittebeskytter dig bedst muligt i podcasten Maskinstationen.

rich-media-5
Søren Knudsen er rådgiver ved Syddansk Kvæg. Foto: Claus Henneberg.