Lyt til artiklen:

Danish Crown tager tæsk på bundlinjen

00:00
Hastighed: ???x
03:11

En omsætningsfremgang på omtrent fem procent var ikke nok til at holde skindet på næsen for Danish Crown, viser det netop offentliggjorte årsregnskab.

Omsætningen hos den danske slagterigigant steg fra 64,2 milliarder kroner til 67,6 milliarder kroner. Men til gengæld faldt driftsresultatet fra lige under 2,9 milliarder kroner til knap 2,4 milliarder kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nettoresultatet, der blandt andet er negativt påvirket med 200 millioner kroner i forbindelse med nedlukningerne af slagterierne i Sæby og Boizenburg faldt fra 2,2 milliarder kroner forrige år til 1,5 milliarder kroner i det netop afsluttede regnskabsår.

I en pressemeddelelse henviser Danish Crown til tilbagegangen for eksporten af dansk grisekød til højprismarkederne uden for Europa, høj inflation, stigende renter, samt engangsomkostninger til tilpasning af produktionskapaciteten som årsagerne.

- Det var en giftig cocktail, der ramte os, men vi har reageret konsekvent og taget de nødvendige beslutninger. Vi kan ikke være tilfredse med regnskabet, men det er vigtigt at holde fast i, at vi trods alt har evnet at betale en pris for andelsejernes leverancer af slagtedyr, der har sikret dem en rimelig indtjening. Det ændrer dog ikke på, at vores afregning for grise i et europæisk perspektiv ikke har været konkurrencedygtig, og det skal vi have rettet op på, siger Jais Valeur, der er Group CEO i Danish Crown.

Bestyrelsen foreslår en restbetaling på 1,10 kr./kg for grise og søer og 1,30 kr./kg for kreaturer, så der sendes godt 1,2 mia. kroner tilbage til andelsejerne.

I gennemsnit vil afregningen til ejerne således medregnet den foreslåede restbetaling i forhold til regnskabsåret 2021/22 stige med 24 procent for grise, 56 procent for søer og to procent for kreaturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal op med 1,5 milliarder kroner

Danish Crown har tidligere i år løftet sløret for den plan, der skal bringe koncernen tilbage på sporet i forhold til indtjeningen.

Det har blandt andet betydet, at man har sagt farvel til mange medarbejdere.

Fyringer og investeringer skal sikre bedre notering på kort sigt

Se også:

Fyringer og investeringer skal sikre bedre notering på kort sigt

Ved årets afslutning har Danish Crown afskediget cirka 1500 produktionsmedarbejdere og over 200 funktionærer.

- Vi har lanceret et besparelses- og forbedringsprogram, der over en to-årig periode skal løfte indtjeningen med 1,5 mia. kr. Som en konsekvens har vi desværre sagt farvel til over 1.700 kollegaer i vores kerneforretning det seneste år. Allerede nu ser vi dog betydelige fremskridt, hvilket er positivt for både Danish Crowns ejere og koncernens over 25.000 medarbejdere. Vi skylder dem tak for deres indsats i et år præget af uro. Jeg er fuld af respekt for det engagement, de møder med hver eneste dag, siger Jais Valeur.