Lyt til artiklen:

Dansk teknologi skal sikre australsk "mælkeguld"

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Abonnementsartikel

Lyras er valgt til sikring af et af verdens dyreste mejeriprodukter, nemlig proteinet lactoferrin, som blandt andet bruges i modermælkserstatning til spædbørn.

Den prisvindende, australske fødevareproducent Beston Global Food Company har i en periode sikret sig eneret i Australien og New Zealand til bæredygtig teknologi fra nordjyske Lyras. Teknologien fjerner bakterier og sporer i flydende fødevarer ved hjælp af UV lys. Teknologien sparer op til 90 procent energi og 60 procent vand i forhold til traditionel pasteurisering. På grund af den skånsomme behandling bevares desuden fødevarens naturlige næringsindhold, struktur og smag.

Det skriver Lyras i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Evnen til at fremstille lactoferrin sikkert uden at være tvunget til at varme det op, er helt unik på markedet. Det giver et protein i sin mest naturlige tilstand med original bioaktivitet og renhed, siger Tina Li, CCO, Beston Global Food Company.

- Lactoferrin er meget varmefølsomt og taber ca. en tredjedel af sin aktivitet ved at blive varmet op. Derfor er det en stor gevinst, at producenter i stedet for at bruge traditionel pasteurisering, kan anvende vores teknologi. Vi har flere andre virksomheder i den del af verden, Asien og Oceanien, som er meget interesserede, fortæller Leif Brandt Iversen, senior sales manager hos Lyras.

- Vi er stolte af at teste/anvende verdens førende teknologi på området til at udvikle næste generation af lactoferrin-produkter. Det er et væsentligt skridt fremad i forhold til de nuværende produkter på markedet, tilføjer Darren Flew, CEO, Beston Global Food Company.

Pris som trøfler

Lactoferrin er et naturligt jernbindende protein, et såkaldt mælkeglyco-protein. Det findes naturligt i komælk og i human modermælk, specielt i den allerførste råmælk. Lactoferrins hovedrolle er at binde og transportere jern rundt i kroppen. Men proteinet har også en vigtig funktion i at bekæmpe bakterielle og virale infektioner. Lactoferrin-protein kan udvindes af almindelig komælk, men en liter giver kun få gram, så gramprisen ligger på samme niveau som friske efterårstrøfler, nemlig fra € 1000 per kilo.

Markedet for lactoferrin er eksploderet de seneste år på baggrund af videnskabelig forskning, der indikerer, store sundhedsmæssige fordele ved proteinet. Undersøgelser tyder på, at lactoferrin understøtter det menneskelige immunsystem med antimikrobielle, antioxidante og anti-kræftfremkaldende egenskaber. Det har ført til øget brug af lactoferrin i modermælkserstatning, kosttilskud, i fødevarer og i pleje- og kosmetiske produkter. Lactoferrin har naturligt en sart rosa farve og blev opdaget i 1939. To tredjedel af verdens lactoferrin bruges i modermælkserstatning og resten i kosttilskud til bl.a. sportsfolk.