Lyt til artiklen:

Dansk virksomhed: Vi sparer en million tons CO2 inden 2030

00:00
Hastighed: ???x
03:38

Efter et stærkt 2023 er danske Lyras, hvis erstatning for pasteurisering sparer 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent energi, ret sikker på at nå sin vision om at spare miljøet for udledning af mindst en million tons CO2 fra industrien inden 2030, det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Det svarer til det årlige udslip fra 180.000 EU-borgere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 2023 har været et fantastisk år. Vi har fået adskillige internationale priser og lanceret verdens største anlæg til raslysering, Raslysation Castor. Systemet tidobler mængden af væske, der kan behandles i forhold til Lyras' tidligere anlæg. Det nye anlæg er udviklet i samarbejde med Novozymes og er modulært, så det hurtigt kan tilpasses den enkelte kunde. Vi er ikke i tvivl om, at vores teknologi vil gøre en stor forskel i forhold til industriens udledning af CO2 fremover, siger CTO i Lyras, Nete Zarp Nielsen.

Får tysk medalje i 2024

Lyras oplever massiv interesse, efter virksomheden i 2023 har været på messe i blandt andet Italien, Spanien, USA, Sydafrika, Frankrig, Tyrkiet og Danmark.

Den tyske landbrugsorganisation, DLG e.V. - German Agricultural Society, har allerede nu udråbt Lyras til sølvmedaljevinder på International FoodTec Award 2024. Prisen overrækkes i forbindelse med Anuga FoodTec messen i Köln, Tyskland i marts 2024 og hylder teknologier, der demonstrerer banebrydende udvikling indenfor innovation, bæredygtighed og effektivitet.

I 2023 har Lyras blandt andet vundet prisen Food Tech Innovation Award 2023, som gives for innovation i Foodtech-sektoren med størst mulig indflydelse på digitalisering, bæredygtighed og sundhed og Innova Award 2023 i kategorien Sustainability and Circular Economy på messen Alimentaria FoodTech 23 i Barcelona. Sidst på året vandt Lyras REBOOT Innovationspris 2023, som gives til den virksomhed, der har udviklet det mest unikke, smarte eller nytænkende produkt eller service, der fremmer den grønne omstilling. Prisen uddeles til eventen Reboot i Odense.

Højere udbytte og mikrobiel kontrol

Ud over at spare vand og energi og dermed reducere miljøpåvirkning giver raslysering, ifølge Lyras, højere produktudbytte og opretholder fuld mikrobiel kontrol med lavere driftsomkostninger. Råvarens værdifulde proteiner bevares i oprindelig form, da opvarmning undgås.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknologien sikrer høj fødevarekvalitet i uigennemsigtige væsker som for eksempel mejeriprodukter, læskedrikke, cider og øl. Når teknologien anvendes til erstatning af dybdefiltrering, sikres højere udbytte og øget automatiseringsgrad i produktionsprocessen.

Lyras' anlæg er indtil videre installeret på virksomheder i flere europæiske lande, i Australien og i USA. Målet er at implementere raslysering i fødevareindustrien over hele verden og dermed både bidrage til at reducere verdens samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden markant globalt.

Lyras præsenterer verdens største anlæg for raslysering

Se også:

Lyras præsenterer verdens største anlæg for raslysering