Lyt til artiklen:

Soldaterfluer stortrives med designet lys

00:00
Hastighed: ???x
04:06

Soldaterfluelarver er en vigtig kilde til insektprotein, der i stigende omfang anvendes i forskellige fødevare- og foderprodukter. For at sikre en optimal produktion af de proteinrige insekter kræves præcis lysstyring - og særdeles hårdføre armaturer.

I 2022 stod Østbirk-firmaet Enorm imidlertid over for udfordringer med deres hidtidige belysning, men RN-Solutions, leverandør af specialiseret belysning til staldanlæg, præsenterede en løsning for Enorm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rune Qvist Nielsen, CEO hos RN-Solutions, tilbød Enorm muligheden for at teste forskellige lyskilder og forslag, for at finde frem til den optimale løsning til produktionen af soldaterfluer, og det tætte samarbejde om at finde den optimale løsning blev for CTO hos Enorm, Arne Holst Lauridsen, udslagsgivende for valget af lysleverandør, skriver RN-Solutions i en pressemeddelelse.

- Rune Qvist Nielsen sendte noget lys og nogle forslag, som vi så kunne teste sammen. Så fik vi vores R&D afdeling til at kigge på, og se hvilken effekt det havde på fluerne. Så jeg vil sige valget faldt på RN-Solutions på grund af en blanding af Runes velvilje i forhold til projektet, og deres tekniske knowhow - sammen med deres leveringsgaranti, fortæller Arne Holst Lauridsen.

rich-media-2
Soldaterfluelarver er en vigtig kilde til insektprotein, der i stigende omfang anvendes i forskellige fødevare- og foderprodukter. Pressefoto: Enorm.

Trives under robust lyskilde

RN-Solutions udviklede specialarmaturer med IP69K-certificering, hvilket betyder at de er ekstremt vandresistente, var en afgørende faktor for succes i det fugtige miljø, hvor fluerne trives bedst. Udover at opfylde miljøkravene indeholder armaturerne også nøje udvalgte farvespektre, der bidrager til fluerne trivsel. Og det kommer ikke bag på Rune Qvist Nielsen, at fluerne trives under de robuste lyskilder.

- Det er en blanding af flere lysfarver, men for os mennesker ser det grønligt ud. Farvespektrummet virker behageligt for fluerne, som derfor bliver mere produktive. Sådan er det faktisk med alle dyr, siger Rune Qvist Nielsen.

Resultaterne af den specialdesignede belysning var imponerende. Arne Holst Lauridsen anslår, at produktiviteten er steget med op til 20 procent hos fluerne. Derudover er energiforbruget blev reduceret med omkring 30 procent, da armaturerne er energieffektive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan se, at fluerne virkelig har reageret godt på den nye belysning, og deres æglægning er steget, siger Arne Holst Lauridsen.

Fluer kan erstatte soja i foder

Se også:

Fluer kan erstatte soja i foder

Robust lamper

Samarbejdet mellem Enorm og RN-Solutions har ikke kun ført til udviklingen af specialbelysning til fluerne, for RN-Solutions har også leveret standardbelysning til insektvirksomhedens haller og lyseksperten har fastholdt 5 års-garantien for armaturerne i det hårde produktionsmiljø.

Denne helhedsorienterede tilgang til belysningen, som RN Solutions har leveret, giver Enorm mulighed for at fokusere på deres kerneforretning uden at medarbejderne behøver bekymre sig om belysningsaspekterne af produktionen.

- Jamen både de her specialarmaturer og standardarmaturer, det virker, og det er noget, jeg også regner med, bliver ved med at virke. RN-Solutions har valgt at sige vi sætter det op, så det passer til garantien. De har solgt det som en løsning og ikke bare en lampe. Det gør virkelig noget for mig, så jeg ikke skal bruge en masse energi på det, siger Arne Holst Lauridsen

Og der er god grund til, at Arne Lauridsen er glad for garantien, for fluernes miljø er ekstremt hårdt for produktionsanlægget, hvor luftfugtigheden ofte ligger over 80 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Andre leverandører havde måske bare givet os garantien, og hvis noget gik i stykker, så skulle vi give en masse beviser, for at det bliver erstattet. RN-Solutions har sat det op efter, hvad de vurderer, det skal kunne holde til, siger Arne Holst Lauridsen.