Lyt til artiklen:

Dansk insektfirma klar med nyt produktionssystem

00:00
Hastighed: ???x
02:53

Med sin nye løsning til produktion af sorte soldaterfluelarver er virksomheden Insectum klar til over de kommende årtier at imødekomme den stigende globale efterspørgsel på protein og fedt til blandt andet fødevarer, dyrefoder og landbrugsdyr.

Larverne vokser hurtigt, er rige på protein og fedt og fodres med organiske bi- og restprodukter fra fødevareindustrien, madaffald, husdyrgødning og andre biprodukter fra landbruget. Efter 12 dage høstes larverne og forarbejdes til protein og fedt, der kan bruges som ingredienser i foderblandinger og fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores modulløsning er enkel, den er hurtig at bygge og let at transportere rundt i verden. Vi har sikret systemet med patenter i store markeder som USA, Kina, Indien og EU samt i en række yderligere lande i Asien, Mellemøsten, Afrika og Sydamerika, og vi gør nu klar til at introducere vores system i en franchisemodel, siger Kristian Scheef Madsen, der er bestyrelsesmedlem i Insectum i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Efter 12 dage høstes larverne og forarbejdes til protein og fedt, der kan bruges som ingredienser i foderblandinger og fødevarer. Foto: Insectum

Han har været tilknyttet til insektvirksomheden siden august og kommer med en baggrund som administrerende direktør for McDonald's, Lagkagehuset, Sunset Boulevard og Vapiano. Så han kender til franchisekonceptet.

- Vi glæder os til at skabe stærke forretninger sammen med franchisepartnere rundt om i verden. Franchisetagere, der deler vores ønsker om at gøre en positiv forskel for klimaet, miljøet, fødevaresystemet og samtidig tjene penge.

Nemme at flytte

Modulerne produceres i Danmark og Tyskland og leveres per skib, tog eller lastbil som plug-n-play-enheder, der samles til produktionsanlæg af ønsket størrelse i nærheden af de bi- og restprodukter, insekterne skal fodres med.

Hedebølger dræber bier

Se også:

Hedebølger dræber bier

Produktionsanlæggene etableres udendørs på et plant og fast underlag, så der er ikke behov for at opføre bygninger. Derfor er det også nemt at flytte anlægget, hvis fodergrundlaget til et anlæg forsvinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover tårnene skal der bruges procesudstyr til fodring og forarbejdning af de ferske larver. Dette indbygges også i særskilte moduler.

Insectums produktionssystem opbygges af kendt og afprøvet teknologi, der integreres i genanvendte isolerede shippingcontainere. En produktionsenhed består af to moduler, en "vuggestue" og en "opdrætsenhed", der kobles ovenpå hinanden. Larverne er seks dage i hvert modul.

Fluer kan erstatte soja i foder

Se også:

Fluer kan erstatte soja i foder

Tager man udgangspunkt i et produktionsanlæg med en produktionsvolumen på 100 tons larver om dagen, vil teknologien kunne reducere etableringsomkostningerne med op mod 75 procent i forhold til industristandarden.