Lyt til artiklen:

Neonlysstofrør skal udfases fra august i år

00:00
Hastighed: ???x
03:52

Abonnementsartikel

Tiden med neonlystofrør er ved at være ovre, da ny EU-lovgivning træder i kraft den 24. august, men nye lyskilder kan spare på strømmen og øge produktiviteten i stalden.

Der er et stort skifte på vej inden for belysningens verden. Når sommeren går på hæld i år, vil det nemlig ikke længere være muligt at producere og importere klassiske lysstofrør. Dette sker på baggrund af en EU-lovgivning, som søger at afskaffe lysstofrør med kviksølv. Og der er god grund til afskaffelsen, fortæller RN-Solutions direktør, Rune Qvist Nielsen.

- Problemet er de lysstofrør man kalder metalhalogen. De bruger en masse strøm i forhold til alternativerne, og så er de ikke ligefrem bæredygtige heller, siger Rune Qvist Nielsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Afskaffelsen af metalhalogen lysstofrørene er en del af EU's plan for en grønnere fremtid med mindre CO2. Samtidig er det også for at stoppe produktionen af lysstofrør med giftige stoffer som kviksølv, skriver RN Solutions i en pressemeddelelse.

Når lovgivningen træder i kraft den 24. august, betyder det dog ikke, at man skal gå i panik med det samme. Men man skal begynde at tænke på fremtiden, mener Rune Qvist Nielsen.

- Man må stadig gerne bruge lysstofrørene, og det kan give mening at holde fast i ens anlæg. Men der er en tidsbegrænsning på, hvor længe de lysstofrør holder, fortæller han.

De lysstofrør som bliver udfaset, er af typen T5 og T8. Rørene kan stadig købes efter den 24. august, men kun så længe lager haves.

Skulle man være interesseret i at skifte de gamle lysstofrør ud med LED-rør, så har man ifølge Rune Qvist Nielsen to valg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Enten skal man til at skifte hele armaturet ud, eller, hvis armaturet er til det, kan man nøjes med at skifte rørene. Med de fleste armaturer i landbruget, kan man bare gå direkte over til LED-rør, siger han.

Armaturer som har magnetisk ballast (jernkerne spole) og glimtænder fungerer ikke med LED-rørerne, men det ses efterhånden sjældent i landbruget. Rune Qvist Nielsen gør dog opmærksom på, at det i de fleste tilfælde giver mening at skifte hele armaturet.

- De gamle armaturer kan være mørnet af ammoniak og slitage, og det tager ikke mere end ti minutter at få det skiftet.

Hvis man er i tvivl om sit armatur, så er det dog nemt at få en hjælpende hånd hos RN-Solutions. Med deres Plug'N Play løsning sikrer de nemlig både nemme løsninger for elinstallatører og landmænd selv.

En bedre løsning

Så det er altså muligt at beholde de gamle lysstofrør. Men hvis man har lyst til at opgradere lysarmaturet på sit landbrug, så er der både penge at spare, samtidig med at produktionen i stalden bliver optimeret. Hos RN-Solutions har man udviklet dæmpbare LED-lysstofrør, som kan give store energibesparelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De gamle lysstofrør bruger cirka 50 procent mere strøm end vores LED-lysstofrør. Og så holder LED også bare i længere tid. Alt efter typen af, eksempelvis en stald, så vil udskiftningen til LED være tjent hjem i løbet af ét år eller to i energibesparelse, fortæller Rune Qvist Nielsen.

Netop belysningen af områder med dyr, som en stald, er hvor RN-Solutions produkter skinner igennem. Alt efter om en landmand har fjerkræ, svin eller kreaturer, kan RN-Solutions belysning indstilles efter dyrenes behov.

- Med den korrekte belysning kan man øge produktiviteten uden at presse dyrene. Både dyr og mennesker er simpelthen mere produktive med optimalt lys, forklarer Rune Qvist Nielsen.

En anden faktor, som gør RN-Solutions belysning ideel i staldene, er deres gode holdbarhed. Den store mængde ammoniak, som opstår i stalde med visse dyr, kan nemlig ætse sig igennem de gamle lyskilder. Men RN-Solutions har taget højde for det hårde miljø i stalden.

- Vores LED-rør er godkendt til at være i stalde. Rørene har en coating, som gør dem resistente over for ammoniak, og derfor holder de sig tætte i længere tid, siger han.