Lyt til artiklen:

Husk flere muligheder for at udskyde efterafgrøder

00:00
Hastighed: ???x
02:37

Fristen for at så efterafgrøder er lige oppe over, men vejret er mange steder en udfordring. Derfor gør Landbrugsstyrelsen nu opmærksom på, at der er flere muligheder for at udskyde såningen og samtidig sikre det nødvendige kvælstofoptag.

Det drejer sig om flere muligheder for at udskyde såning til perioden fra 21. august til og med 7. september.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første mulighed er fleksible frister, hvor man kan udskyde såning til 7. september. Gør man det, vil man få en kvotereduktion svarende til den reducerede effekt af det senere såtidspunkt, skriver styrelsen, der på sin hjemmeside har et faktaark om fleksible frister og justering af reduktioner.

De fleksible frister kan bruges for pligtige, husdyrefterafgrøder og efterafgrøder i målrettet kvælstofregulering. Vælger man den mulighed, skal man senest 10. september indberette hvilke marker man har udskudt etableringen på.

Kvotereduktion på dagsbasis

Den anden mulighed er kvotereduktion på dagsbasis, hvor redauktionen af kvælstofkvoten beregnes ud fra den specifikke dato, hvor man etablerer sine efterafgrøder.

En betingelse for dén løsning er, at man bruger præcisionsudstyr, som kan dokumentere den nøjagtige sådato. Løsningen kan bruges som ovenstående løsning, men ikke ved alternative efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter.

Brug opsparede efterafgrøder

Tredje mulighed er ny i år, og giver mulighed for at vælge at bruge opsparede efterafgrøder fremfor kvotereduktion. Det er en mulige både hvis ved fleksible frister i så-intervaller og kvotereduktion på dagsbasis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De opsparede efterafgrøder kan bruges på pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder, men ikke til målrettet kvælstofregulering. Heller ikke ved efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter, er opsparede afgrøder en mulighed.

Hvor meget man må trække på opsparingen afhænger af hvilken dag, man sår sine efterafgrøder i år, og Landbrugsstyrelsen har en vejledningen på sin hjemmeside.

Man kan frit vælge, om man vil bruge opsparede efterafgrøder, fleksible frister eller såning på dagsbasis, og man kan kombinere dem. Det kan man, uanset om man vælger at bruge opsparede efterafgrøder eller få en reduktion af sin kvælstofkvote.