Lyt til artiklen:

Minister: 5 af 29 danske ulve befinder sig i ulvezoner

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Der er 29 ulve i Danmark, mens der er to ulvezoner i henholdsvis Midt- og Vestjylland, hvor man kan få tilskud til ulvesikkert hegn. Men det er et fåtal af ulvene, der vurderes at opholde sig i zonerne, ligesom langt de fleste angreb på husdyr sker uden for zonerne.

Det fremgår af folketingssvar fra miljøminister Magnus Heunicke (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard har i forlængelse af et samråd bedt ministeren svare på, hvor mange ulve der opholder sig udenfor zonerne, og hvor mange angreb fra ulv der har været i og udenfor zonerne.

Klar konklusion: Ulven undgår kontakt med mennesker

Se også:

Klar konklusion: Ulven undgår kontakt med mennesker

På første spørgsmål lyder svaret fra ministeren:

- De 29 danske ulve udgøres af 14 territoriehævdende ulve og 15 strejfulve. Af de 14 territoriehævdende ulve befinder fem ulve sig inden for de områder, hvor der kan søges om tilskud til ulvesikrede hegn, mens ni ulve befinder sig uden for disse områder. Af de 15 strejfulve vurderes hovedparten at befinde sig uden for de tilskudsberettigede områder, hedder det i svaret.

Dermed er størstedelen af ulvene i Danmark altså udenfor de zoner, der dækker knap otte procent af Jyllands areal, og hvor man kan få tilskud til at ulvesikre eksisterende hegn.

Det koster penge

På det andet spørgsmål er svaret, at der i 2022 er registreret:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 32 ulveangreb på i alt 161 husdyr. Heraf indtraf 7 ulveangreb inden for et af de to tilskudsberettigede ulveområder, mens 25 ulveangreb fandt sted uden for de tilskudsberettigede områder, hedder det i svaret til Folketinget.

Trods markant flere ulve, så stiger angrebene på husdyr ikke

Se også:

Trods markant flere ulve, så stiger angrebene på husdyr ikke

I forlængelse af de to svar spørger Pia Kjærsgaard derfor Magnus Heunicke, hvad han som minister mener, der skal til for at udpege flere områder til ulvezoner.

Svaret fra ministeren er her et relativt kortfattet et af slagsen, idet det lyder:

- Hvis husdyrholdere i flere egne af landet - eksempelvis i hele Jylland - skal have mulighed for at få tilskud til ulvesikring af hegn, forudsætter det, at der afsættes flere midler til ulveforvaltningen, end hvad der er tilfældet i dag, skriver Magnus Heunicke.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at budgetrammen på 2,6 millioner kroner årligt bliver udvidet. Det fremgår af et spørgsmål fra Liberal Alliances Carsten Bach, der spørger, om ministeren vil indkalde til forhandlinger om dét.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er svaret:

- En udvidelse af tilskudsordningen, der giver flere husdyrholdere mulighed for at få tilskud til at ulvesikre deres hegn, forudsætter, at der afsættes flere midler til ulveforvaltningen, end hvad der er tilfældet i dag.

Formodet ulv skudt i Holland efter angreb på fåreavler

Se også:

Formodet ulv skudt i Holland efter angreb på fåreavler