Lyt til artiklen:

Trods markant flere ulve, så stiger angrebene på husdyr ikke

00:00
Hastighed: ???x
02:15

I 2022 blev Naturstyrelsens ulvekonsulenter kaldt ud til besigtigelse af døde eller skadede husdyr 68 gange, men kun i 32 tilfælde bekræftede DNA-analyser, at der var tale om ulveangreb.

I de øvrige 36 tilfælde var husdyrene døde eller skadede af andre årsager. Nogle var slået ihjel af hunde eller ræve, mens andre var selvdøde eller dødfødte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en ny opgørelse fra Miljøstyrelsen, som netop er blevet præsenteret for Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe.

Flest angreb på får og lam

Langt de fleste ulveangreb på husdyr går ud over får og lam. Derudover angreb ulve i 2022 én kalv, én kvie, to væddere, fem geder og fem gedekid.

rich-media-2
Ulvesikrede hegn omkring fårefolde har vist sig at være et effektivt værn mod ulveangreb. (Foto: Colourbox)

I alt mistede 161 husdyr livet på grund af ulveangreb. Det er flere end i 2021, men færre end i 2019 og 2020, selv om der nu er væsentligt flere ulve end dengang.

Et årligt angreb per ulv

Forskerne bag de nationale ulveovervågninger vurderer, at der ved udgangen af 2022 var 29 ulve i Danmark, og dermed svarer antallet af angreb til cirka ét per ulv i årets løb. Det er samme niveau som i 2021 og langt færre angreb per ulv end i de foregående år.

Nyt ulvepar har formentligt etableret sig i Danmark

Se også:

Nyt ulvepar har formentligt etableret sig i Danmark

Ingen af angrebene på husdyr i 2022 skete bag fungerende ulvesikrede hegn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er altid en ubehagelig oplevelse, når husdyr bliver angrebet af et rovdyr. Men heldigvis viser årets opgørelse som tidligere år, at der ikke har været ét eneste tilfælde af angreb på husdyr bag ved korrekt opsatte ulvesikrede hegn. Det viser, at man i stort omfang faktisk kan hegne sig ud af problemet i ulverevirerne, og det er opløftende, siger Lasse Jensen, der er specialkonsulent i Miljøstyrelsen.

I alt er blev der i 2022 udbetalt 381.155 kroner i erstatning for ulveangreb. Det er knap 200.000 kroner mindre end i 2020, men godt 200.000 kroner mere end i 2021.