Lyt til artiklen:

Kvindelige jordbrugsteknologer vil støtte hinanden i et mandsdomineret erhverv

00:00
Hastighed: ???x
05:06

Hvordan balancerer man sin karriere med livet som mor? Hvordan skaber man lydhørhed og opbygger troværdighed som nyuddannet kvinde i landbruget? Og hvordan får man succes med lønforhandlinger?

Det vil medlemmerne af et nyt karrierenetværk på Erhvervsakademi Aarhus forsøge at få svar på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medlemmerne af netværket kommer fra hele Jylland og har det til fælles, at de alle har uddannet sig til jordbrugsteknolog med speciale i enten ledelse eller økonomi på Erhvervsakademi Aarhus og er kvinder, skriver Erhvervsakademi Aarhus i en pressemeddelelse.

Siden 2021 har 32-årige Josephine Walcker været en del af netværket.

Til dagligt arbejder hun som juniorrådgiver i regnskab hos Sagro, er tidligere fodermester på Svanholm Gods, faglært landmand fra Kalø Økologiske Landbrugsskole og jordbrugsteknolog med speciale i økonomi (agro business economist).

- På ledelses- og økonomispecialerne var vi kun fem piger ud af en hel årgang på 43 studerende. Som færdiguddannede kommer vi ud i en branche, hvor kunder, chefer og kolleger fortrinsvis er mænd. Derfor er det meget rart med sådan et fortroligt rum, hvor vi taler om alt muligt og kan hjælpe hinanden, siger hun.

Josephine Walcker startede i netværket som studerende og møder trofast op hver gang der er møde, selvom hun i dag har et travlt rådgiverjob.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil være med så længe jeg kan, siger hun.

Hjælp til overgangen fra studie til job

Også Sarah Ølgaard Hartz Giebel oplever, at det lukkede kvindeforum giver mulighed for at tage nogle emner op, som ville være sværere at tale om i et mere blandet netværk.

Sarah blev færdig som agro business economist for et år siden og arbejder i dag som assisterende revisor hos Fjordland i Skive.

- Godt halvdelen af os i netværket er dimitteret og ude på arbejdsmarkedet og kan hjælpe de studerende med at komme godt ind i faget, siger Sarah, der også har en baggrund som landmand, agrarøkonom og driftsleder.

Muligheden for gensidig inspiration og nogen at spejle sig i er også nogle af de kvaliteter, som 22-årige Kia Maria Rønnov Andersen fremhæver ved netværket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun er tidligere faglært landmænd indenfor kvægopdræt og læser nu til jordbrugsteknolog med speciale i økonomi/agro business economist.

- Vi er så få piger indenfor dette speciale, så det giver god mening at holde sammen, sparre og hjælpe hinanden godt på vej ud i arbejdslivet, siger Kia Maria Rønnov Andersen, der pt. er i praktik som økonomaassistent hos Velas landbrugsrådgivning som en del af sit uddannelsesforløb.

Er ballerinasko i grisestalden en god ide?

Virksomhedsrådigiver Lisbet Bjørn Bodilsen fra Fjordland i Skive tager ordet. Hun er ikke en del af netværket, men inviteret ind som gæst for at fortælle om sin hverdag som virksomhedsrådgiver i Danmarks største landboforening.

Lisbet fortæller om en af sine første arbejdsdage på besøg hos en griseproducent for at drøfte driftsøkonomi.

- Først skulle vi en tur i stalden og landmanden gav mig et elevatorblik. Først her gik det op for mig, at jeg havde ballerinasko på, men heldigvis skulle vi jo skifte tøj, så det betød ikke så meget. Jeg har altid et par fornuftige støvler liggende i bilen, så jeg kan tage en tur rundt på gården sammen med kunden. Det er tit her vi får de gode samtaler fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg oplever aldrig nogle problemer på grund af mit køn, siger Lisbet, der har mere end 14 års erfaring med økonomi i dansk landbrugsrådgivning og har en baggrund som finansøkonom og ejendomsmægler.

Ingen kønnede issues

Efter to timer i mødelokalet er studenterbrødene væk, men spørgelysten intakt. Medlemmerne har talt om lønforhandling, barselsorlov, arbejdsfordeling og work-life-balance.

Føler du, at du skal sætte tydeligere grænser end en mand skal, spørger en.

- Nej, det har ikke noget med kønnet at gøre, svarer Lisbet Bjørn Bodilsen fra Fjordland.

- Jeg tror mere, det er et spørgsmål om relationer og psykologi. Det handler om den personlige kontakt og den gode dialog. Ikke om du er mand eller kvinde. Mandlige rådgivere skal også bevise deres værd, uddyber hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De andre erhvervsaktive i netværket nikker.

Netværket er det første af sin slags og startet af lektor Christina Vesterager Laursen fra Erhvervsakademi Aarhus. Netværket drives i dag som en forening og af de unge selv.

- Mænd netværker med mænd, bevidst, eller ubevidst, og bruger hinanden i deres karriereplanlægning. Jeg ønskede at skabe et netværk, hvor de kunne gøre det samme som mændene og bruge hinanden i situationer som jobsøgning, lønforhandling og karriereplanlægning, siger hun.