Lyt til artiklen:

Ansøgerdyk på jordbrugsuddannelse

00:00
Hastighed: ???x
03:13

Efter to rekordår er der i år færre ansøgere til jordbrugsteknologuddannelsen på Erhvervsakademi Aarhus, landets største uddannelsessted for jordbrugsteknologer. Nedgangen overrasker ikke uddannelseschef, der dog glæder sig over, at der nu for første gang i en årrække sandsynligvis vil være studiepladser nok til alle.

Uddannelseschef Lars Villemoes kalder ansøgerdykket forventet. Det skal ses i lyset af, at mange unge tyvstartede studiestarten sidste år som følge af corona-restriktioner og et øget antal studiepladser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft historisk mange ansøgere de seneste år, så vi var forberedt på, at ansøgertallet nok ikke ville nå samme høje niveau i år, siger Lars Villemoes i en pressemeddelelse.

Uddannelseschef Lars Villemoes hæfter sig samtidig ved, at der er fuld beskæftigelse i landbruget, hvilket gør det mindre attraktivt at skifte fuldtidsarbejde ud med studieliv og SU.

- Det er selvfølgelig aldrig rart, når ansøgertallet falder, men jeg er ikke bekymret. De fleste ansøgere og særligt EUX'erne kommer til efter kvote 2-ansøgningsfristen og frem mod fristen 5. juli. Så vi regner da stærkt med at få fuldt hus som vi plejer, når vi når sommerens studiestart.

På Erhvervsakademi Aarhus forventer man, at modsat tidligere år, hvor man har måttet sige nej til ansøgere, i år vil kunne glæde langt flere med en studieplads.

- Tidligere har det været meget lidt sandsynligt at komme ind på studiet, hvis man var faglært og søgte efter kvote 2-fristen den 15. marts. I år har man gode chancer for at komme ind, selvom ansøgningen først sendes i løbet af foråret, lyder vurderingen fra uddannelseschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dygtiggøre sig til blive selvstændig

Landmandssøn Lennart Martensen fra Bylderup-Bov i Sønderjylland er en af de 91 der har søgt ind på jordbrugsteknologuddannelsen på Erhvervsakademi Aarhus.

Lennart har taget en erhvervsfaglig studentereksamen, også kaldet EUX, som er en gymnasial uddannelse kombineret med en erhvervsuddannelse som faglært landmand. Under EUX-uddannelsen tog han praktik på en malkekvægsbesætning i New Zealand, og fik sit afgangsbevis i 2019.

Efterfølgende har han arbejdet med planteavl i Australien og gennemført sin værnepligt otte måneder i Den Kongelige Livgarde. Det sidste halvandet års tid har han arbejdet som kvægbrugsleder på en malkekvægsbesætning i Sønderjylland. Nu vil han videreuddanne sig til jordbrugsteknolog med speciale i agro business management.

- Denne uddannelse vil ruste mig til jobbet som selvstændig. Jeg glæder mig til at lære en masse og til at møde mange kloge medstuderende. Samtidig glæder jeg mig til at prøve studielivet af i Aarhus, til at hygge mig og flytte til byen sammen med min kæreste, siger 23-årige Lennart Martensen.

Hvert år optages der på landsplan i omegnen af 200 studerende på den 2-årige uddannelse til jordbrugsteknolog, som udbydes i Odense, Slagelse og Aarhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jordbrugsteknologuddannelsen er en toårig videregående uddannelse, hvorefter man kan læse videre i halvandet år og blive professionsbachelor i jordbrug. Jordbrugsteknologuddannelsen er en attraktiv vej for faglærte landmænd, der fx ønsker at blive rådgivere, undervisere eller få en landbrugslederuddannelse på videregående niveau.