Lyt til artiklen:

PFAS fundet i Nordsøen

00:00
Hastighed: ???x
01:58

Syv forskellige kemikalier af PFAS-typen blev fundet, da Miljøstyrelsen i september tog vandprøver i Nordsøen, det skriver styrelsen på sin hjemmeside

Det drejer sig om stofferne PFBS, PFBA, PFHxA, PFOSA, PFOS, PFOA og PFPeA, og prøverne er taget på i alt 20 lokaliteter i en afstand fra seks til 300 kilometer fra kysten. På otte af lokaliteterne blev der fundet et eller flere PFAS-stoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Undersøgelsen bekræfter, at vi finder PFAS praktisk taget overalt, hvor vi leder. Vi har tidligere fundet PFAS i havskum og på kystnære arealer, så derfor er de aktuelle resultater ikke overraskende. Men hver ny undersøgelse nuancerer vores forståelser af PFAS-problemet, siger kontorchef Jane Hansen fra Miljøstyrelsen.

Grænseværdien for PFOS i marint overfladevand, der i fagtermer kaldes miljøkvalitetskravet, er på 0,13 ng/L. Vurderinger af indhold i forhold til grænseværdien kræver mindst 12 årlige målinger på samme lokalitet.

- Vandprøverne giver et øjebliksbillede og dermed en indikation af niveaet af PFAS i Nordsøen. Det kræver flere målinger at vurdere, om grænseværdien er overskredet. Derfor giver nærværende målinger ikke en egentlig vurdering af miljøtilstanden, siger Jane Hansen.

Prøverne er taget på to dybder. Resultaterne indikerer højere koncentrationer for PFOS på 0,27 -0,36 ng/L på målestationer cirka 30 kilometer fra kysten og faldende koncentrationer ned til 0,25 ng/L på målestationer 65 til 123 kilometer væk fra kysten. Der er ikke fundet PFAS længere ude end 123 kilometer fra kysten.

PFAS er, som nævnt, tidligere fundet i havskum, hvor det har skabt problemer for naturplejere.

PFAS-truslen kommer fra Vesterhavet

Se også:

PFAS-truslen kommer fra Vesterhavet