Lyt til artiklen:

Skimmelmidler bliver undersøgt for PFAS-forbindelser

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Abonnementsartikel

Aktivstoffer, der findes i midler til skimmelbekæmpelse, skal undersøges for PFAS-forbindelse.

GEUS, der er De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, vil over de kommende måneder undersøge indhold af PFAS-forbindelse i aktivstoffer i pesticider brugt i landbruget. Undersøgelserne vil blive foretaget på vegne af Miljøstyrelsen.

Der er ifølge JP tale om PFAS-forbindelsen TFA (trifluoreddikkesyre), som er under mistanke for at kunne dannes i jorden, som afledt stof fra blandt andet aktivstofferne fluazinam, fluopyram og diflufenican.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fluazinam er bredt anvendt mod skimmel i kartoflerne og findes i midlerne Shirlan Ultra, Vendetta og Zignal 500 SC.

Sprøjtemidlerne er ikke PFAS-stoffer i den form, de kommer i, men har en kemisk struktur, der gør, at de potentielt kan udvaskes til TFA.

- Det er lige nu ikke muligt at sige med sikkerhed, at pesticiderne bliver til TFA, men det er meget sandsynligt - det vil jeg gerne skrive under på. Det er et overset problem, og der er behov for afklaring, siger Kai Bester, professor på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet til JP.

Forslag til EU-forbud

Tusindvis af PFAS-stoffer bør ifølge Danmark, Tyskland, Nederlandene, Norge og Sverige forbydes. Landene præsenterede 7. februar 2023 et udkast til et EU-forbud mod mere end 10.000 PFAS-stoffer. EU-medlemslandene forventes at træffe en beslutning om PFAS-forbuddet i 2025 med ikrafttræden enten i 2026 eller 2027.

10.000 PFAS-stoffer skal forbydes i EU

Se også:

10.000 PFAS-stoffer skal forbydes i EU

Miljøstyrelsen skriver, at der er identificeret op imod 12.000 PFAS-forbindelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge DR undtager forslaget pesticider og biocidholdige produkter, der bruges til at beskytte mennesker, dyr, overflader og produkter mod eksempelvis skadedyr, råd, bakterier, svampe eller andre uønskede organismer.

Ekspert: Vi må leve med PFAS lidt endnu

Se også:

Ekspert: Vi må leve med PFAS lidt endnu