Lyt til artiklen:

Trailer med nødpakke ved ulveangreb

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Trailere indeholder udstyr til brug ved ulveangreb på husdyr og bliver stille til rådighed for lokale husdyrholdere.

Når ulven har angrebet fåreflokken er det med at være hurtigt ude og sikre dyrene. Trailerne indeholder blinkende lys og blafrende bånd til at hænge på hegn for at skræmme ulve væk, boltpistol til aflivning af skadede dyr og presenninger til at dække dem over med, til de bliver hentet. Det hører alt sammen med til udstyret i fire såkaldte ulvetrailere, som Miljøstyrelsen har indkøbt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Sydvestjysk Fåreavlerforening glæder de sig over, at trailerne endelig kommer ud i landet. For over halvandet år siden kom foreningen med ønsket.

- Trailerne er en nødløsning, når angrebet har fundet sted og ikke en egentlig løsning, siger Torben Kousgaard, Varde Aadal Lam, der driver økologisk landbrug, hvor naturpleje er en del af driften.

Trailerne kan lånes gratis for en periode af eksempelvis lokale landbo- eller fåreavlerforeninger, som vil stå for det videre udlån, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi udlåner ikke trailerne til enkeltpersoner fra dag til dag, men gerne til foreninger for et halvt eller et helt år ad gangen, hvis de vil stille dem til rådighed for husdyrholderne i lokalområdet, siger koordinator for Naturstyrelsens vildtkonsulenter Rune Juelsborg Karsten.

Vestjysk Fåreavlerforening har taget initiativ til en hjælpegruppe af frivillige, der kan rykke ud med kort varsel for at hjælpe den fåreavler, der har oplevet angreb fra ulv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er nogle gange nogle grumme syn, man kommer ud til efter angrebet, og man kan nemt blive helt handlingslammet, derfor kan man godt få brug for nogle ekstra hænder, der kan handle hurtigt og for eksempel få aflivet de sårede dyr og få sikret DNA, siger Torben Kousgaard.

rich-media-3
Trailerne har en nødpakke til opsætning af hegn, aflivningsudstyr og andet ved ulveangreb. Privatfoto.

Indkøbt for særlig bevilling

De fire trailere er indkøbt for en særlig bevilling, som Miljøstyrelsen fik på finansloven for 2022 til at i mødekomme nogle af Vildtforvaltningsrådets ønsker til fremtidens ulveforvaltning.

Trailerne bliver placeret på Naturstyrelsens vest- og midtjyske enheder: Vadehavet, Blåvandshuk, Vestjylland og Søhøjlandet.

Rune Juelsborg Karsten understreger, at det ikke koster noget at låne trailerne, men at man naturligvis skal bruge dem til det formål, de er tiltænkt, og levere dem tilbage i samme tilstand, som man modtager dem.

- Trailerne er til for at blive brugt. Vi stiller engangsudstyr som handsker og patroner til boltpistoler til rådighed, som man bare kan bruge af, og resten af udstyret skal selvfølgelig hver gang afleveres i en sådan stand, at den næste låner også kan have glæde af det, understreger Rune Juelsborg Karsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nærmere oplysninger om udlån af trailerne hos Naturstyrelsens ulvekonsulenter.