Lyt til artiklen:

Landboformand: Flere ulvesikre hegn er ikke løsningen

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Anbefalingen fra repræsentanter fra Vildtforvaltningens Ulvegruppe er at opstille en stor mængde hegn for at beskytte husdyr mod ulveangreb. Men det er en uholdbar, meget dyr og administrativ urealistisk løsning, mener formand for vestjysk, Søren Christensen.

- Der er brug for, at landmanden kan få lov til at forsvare sine dyr mod ulveangreb, fastslår formand for landboforeningen vestjysk, Søren Christensen, efter offentliggørelsen af en ny opgørelse fra Miljøstyrelsen, der viser, at der i 2022 var 32 ulveangreb på danske landmænds husdyr. Det svarer til en fordobling fra året før, skriver vestjysk i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskere vurderer, at der i 3. kvartal 2022 har befundet sig omkring 16 voksne ulve, samt to nye ungekuld på mindst seks og otte årsunger i Danmark.

Den nye opgørelse om ulveangreb har også affødt en anbefaling fra Karen Post Bache, naturchef i Landbrug og Fødevarer, og Bo Håkansson, seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, der begge sidder i Vildtforvaltningens Ulvegruppe og dermed er med til at rådgive miljøministeren om ulvehåndtering i Danmark. De mener, at økonomisk tilskud til landmændene til at opstille ulvesikrede hegn er løsningen på den stigende ulvebestand i Danmark.

- Det er jeg af flere grunde meget uenig i, siger Søren Christensen.

- Den voksende ulvebestand i Danmark er uden tvivl en situation, vi skal tage alvorligt, og det kan også være fint med ulvesikrede hegn. Vi kan jo se, at det har en effekt med den forholdsvis lille ulvebestand, der er i landet nu. Men det er ikke ensbetydende med, at det er en holdbar løsning bare at hegne hele landet ind, i takt med at bestanden stiger, siger landboformanden.

Trods markant flere ulve, så stiger angrebene på husdyr ikke

Se også:

Trods markant flere ulve, så stiger angrebene på husdyr ikke

Regulering af ulvebestanden

Søren Christensen peger blandt andet på, at det både er meget dyrt og meget tidskrævende at opstille og ikke mindst vedligeholde så store mængder ulvesikret hegn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derudover kommer, at jeg ikke tror på, at en særlig stor del af befolkningen synes, det er en god idé, at vi indhegner de naturarealer, man ellers har kunne færdes i og nyde naturen. Det ville jo både omfatte arealer med naturpleje, hestehold og alle andre husdyr, så det er enorme mængder hegn, vi taler om, siger Søren Christensen og fortsætter:

- Det er heller ikke nævnt med et eneste ord i anbefalingen om hegn, hvordan det stresser eksempelvis hestene, når de først én gang har oplevet, at der er en ulv - også selvom den er på den anden side af et hegn. Dyrenes stressniveau bliver fuldstændig undervurderer i det her.

- Derfor håber jeg, at miljøministeren vil overveje, at der er andre og mere holdbare løsninger. Der er simpelthen brug for, at lodsejeren eller landmanden kan få lov til at regulere i ulvene, når bestanden bliver for stor, eller når der er problemulve, der går til angreb. Fremadrettet kommer der til at være så mange ulve, at det ikke er en holdbar løsning bare at sætte hegn op. Det forslag er fint skrivebordsarbejde, men det holder ikke i praksis, fastslår Søren Christensen.

EU-ministre vil beskytte ulven

Se også:

EU-ministre vil beskytte ulven