Lyt til artiklen:

Debat: ESGreen Tool er et centralt værktøj i landbrugets grønne omstilling

00:00
Hastighed: ???x
02:12

I Seges Innovation sætter vi pris på, at formand Peter Kiær fra Bæredygtigt Landbrug har valgt at dedikere det meste af et debatindlæg til vores klimaværktøj ESGreen Tool.

Debat: ESG og ESGreen Tool er to vidt forskellige ting

Se også:

Debat: ESG og ESGreen Tool er to vidt forskellige ting

Klimaværktøjet er nemlig centralt for den grønne omstilling, som danske landmænd ser ind i. Det skyldes, at værktøjet på én og samme tid kan give landmanden et nemt overblik over klimaaftrykket for bedriften og et vidensgrundlag til at beslutte, hvilke virkemidler han skal implementere for at nedsætte klimaaftrykket. Dette er unikt på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig vil vi gerne kvittere for, at Bæredygtigt Landbrug engagerer sig i ESG som samlet område. I Seges Innovation har vi arbejdet med udvikling af viden og værktøjer inden for ESG i mange år, og jo flere aktører, der arbejder positivt med ESG, jo bedre er det for landbrugets rejse mod den grønne omstilling.

Når det er sagt, har der desværre indsneget sig flere faktuelle fejl i omtalen af ESGreen Tool i Peter Kiærs indlæg. Jeg vil ikke gå i detaljer med dem alle, men blot påpege tre ting:

  1. Det er ikke korrekt, at ESGreen Tool ikke lever op til EU's krav. Beregningerne af drivhusgasudledningen lever naturligvis op til de internationale standarder.
  2. Det er ikke helt korrekt, at ESGreen Tool ikke tager højde for landbrugets optag af drivhusgasser. Kulstofoptaget i jorden er således med i beregningen af klimaaftrykket på en given landbrugsbedrift. Totaloptaget i planterne er derimod ikke med, fordi det ikke tæller med i de internationale standarder, som den danske klimalov bygger på.
  3. Det er ikke korrekt, at de miljøøkonomiske vismænd har hentet inspiration til en mulig CO2-afgift i ESGreen Tool. Af vismændenes rapport fremgår det således tydeligt, at inspirationen kommer fra den såkaldt newzealandske model. ESGreen Tool beskrives udelukkende i rapporten på linje med flere andre værktøjer.

Det er desuden korrekt, at ESGreen Tool i første version fokuserer på klima. Med tiden vil der dog komme flere ESG-parametre med, ligesom Seges Innovation i tæt samarbejde med DLBR allerede har lavet konkrete værktøjer til ESG-rapportering udover netop klima.

Det er helt forståeligt, at Peter Kiær er modstander af den kommende CO2-afgift på landbruget. Samtidig er jeg med på, at der er masser af ting, der kan og bør diskuteres i forbindelse med en eventuel indførelse af en CO2-afgift. For eksempel de regnemetoder, der ligger til grund for beregningen af en bedrifts klimaaftryk, og de meget store usikkerheder, der er i gennemsnitsberegningerne.

Jeg vil dog opfordre til, at Peter Kiær retter sin kritik af afgiften mod dem, der står bag beslutningen om en CO2-afgift - altså politikerne - snarere end mod et værktøj, der giver landmanden overblik over, hvordan klimaaftrykket på bedriften kan reduceres, så han kan imødegå en eventuel afgift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sidste ende er det politikernes ansvar, hvordan man vil skrue en afgift sammen.