Lyt til artiklen:

Ung hønseriejer valgte fleksibel og flytbar tilgang

00:00
Hastighed: ???x
04:16

Umiddelbart ville det kræve en meget stor investering, da Simon Bonefeld som ung og nyetableret landmand, ville starte et hønseri helt fra bunden med produktion af æg. Derfor måtte han tænke utraditionelt med vogne til høns.

I dag driver han Egeskovgaard Frilandsæg & Ægpakkeri fra fødegården i Lebøl på Sydals. De knap 4.000 høns leverer æg til primært lokale kunder i det sønderjyske, men æggene sælges også til torvedage i Aarhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2020 startede han med to små mobile vogne, som var ombygget til hønsehuse, men han fik hurtigt behov for at udvide. Den helt traditionelle løsning med en fast stald til hønseriet ville kræve en alt for stor investering for ham som ung og nyetableret landmand. Så overvejelserne gik hurtigt omkring en form for mobile hønsehuse.

Tre nye vogne

I slutningen af 2021 anskaffede han tre store vogne på hver 90 kvadratmeter, som hver rummer 900 æglæggende høns. Husene er af typen Chicken Caravan Euro, der er leveret af Overby Export Consulting.

rich-media-2
De tre Chicken Caravan Euro, som Simon Bonefeld har købt, er på 90 kvadratmeter. De er leveret i moduler, og samlet på stedet. Pressefoto.

Og Simon Bonefeld kan nu berette om sine erfaringer efter næsten et års drift.

- Vi har 900 høns i hver vogn lige nu, og det fungerer superfint. Hønsene har leveret, som de skulle, siger Simon Bonefeld.

Han tilføjer, at det har været nemt at installere inventar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er rede- og ædepladser, vi har sat pinde op derinde, og det fungerer rigtig godt med gulvpladsen, siger Simon Bonefeld.

Fleksibelt

Chicken Caravan Euro er i denne udgave på 90 kvadratmeter. De er leveret i moduler, og samlet på stedet. Væggene er udført som en isolerende sandwichkonstruktion, og redekasser og siddepinde er monteret efterfølgende. Vognene er udstyret med hjul og anhængertræk, så de er flytbare med en traktor foran.

rich-media-4
Det har været nemt at installere inventar. Pressefoto.

- Vi har opbygget et modulært og mobilt koncept til danske hønseavlere, der ønsker en fleksibel løsning med meget lave etableringsomkostninger, siger Tommy Overby fra Overby Export Consulting.

Hvis det en decideret mobil løsning, så anbefaler Overby Export versionerne på 30 og 60 kvadratmeter.

Billig start

Investeringen ligger på 700-800 kroner pr. høne med Chicken Caravan husene, og dermed kan Simon Bonefeld skabe en rentabel forretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi valgte at købe de her vogne, fordi vi kunne komme i gang rigtig billigt. I forhold til de andre vogne, vi har kigget på, er det i hvert til fælde under halv pris, siger Simon Bonefeld.

Godt indeklima

Chicken Caravan-vognen er udstyret med gardiner og net, så der kan rulles ned, når der er behov for ventilation, og uden at hønsene slipper udenfor. Inden for holder husene en temperatur omkring 20 grader i den kolde tid ,og om sommeren er det nemt at ventilere så optimale 22 grader kan holdes.

- Vind- og vejrmæssigt er de supergode. Om sommeren er det faktisk bedre at være derinde end udenfor. Så de isolerer rigtig godt, både når det er koldt, og når det er rigtig varmt, fortæller Simon Bonefeld.

Fugleinfluenza

Fugleinfluenzaen har betydet, at vores oprindelige tanke med frilandshøns på græs indtil videre er droppet, beretter Simon Bonefeld.

Men heldigvis er vognene indrettet så hønsene kan holdes indendørs takket været den faste bund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Der er fast bund i hønsehusene, og ventilationen beskrives som god. Pressefoto.

En gang om måneden muger han ud i vognene, og selv om det gøres manuelt, så fungerer det rigtig fint - ikke mindst fordi gulvene er udført i plast. En løsning som Simon Bonefeld oprindeligt var skeptisk over for.

- Det fungerer superfint med gulvet. Det har en glat overflade, som gør det nemmere at muge ud, rengøre og desinficere, siger Simon Bonefeld.

Tommy Overby fortæller, at vognene også kan leveres uden bund, så de kan anvendes til blandt andet kreaturer og får.

Næste skridt

Senest har Simon Bonefeld udvidet ægpakkeriet gennem overtagelse af det lokale Mjelsmark Gårdpakkeri, og i dag håndterer han flere tusinde æg dagligt.

Han overvejer allerede nu den næste investering, så han kan levere flere ægprodukter, der er målrettet kantiner og køkkener. Den konkrete investering vil han dog gerne holde for sig selv af hensyn til konkurrenterne.