Lyt til artiklen:

Kun medicinrest i én enkelt prøve ud af 13.000 prøver fra fødevarer

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted analyserer hvert år kød, mælk og æg med mere for medcinrester og kemiske forureninger.

Nu viser resultatet, at ud af 13.000 prøver var der én påfaldende prøve fra et æg, skriver Fødevarestyrelen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ren rutine, når Fødevarestyrelsen tager prøver til laboratorietest fra grise, køer, fjerkræ, fisk, mælk, honning og æg for at kontrollere fødevarer for forbudte hormoner og rester af medicin.

Alle EU-medlemsstater er forpligtet til at tage disse prøver.

I 2022 blev det til i alt cirka 13.000 prøver, hvoraf 9.000 var fra gris, 2.200 fra kvæg og mælk, mens ca. 1.400 kom fra æg, fisk, honning og fjerkræ.

Der var medicinrester i én enkelt prøve.

- Det er et meget tilfredsstillende resultat. Kontrollerne er vigtige for at forebygge brug af forbudte hormoner og forkert brug af medicin. Hvis medicin ikke bliver brugt korrekt, er der blandt andet risiko for, at bakterier udvikler resistens og bliver en trussel for mennesker og dyr, siger Christian Strøyer, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rest af fodertilsætning

En enkelt prøve fra et æg slog ud med et usædvanligt fund, nemlig en rest af et fodertilsætningsstof, som bliver brugt mod parasitter i slagtekyllinger.

- Som eneste positive prøve ud af 13.000 var der en påfaldende prøve fra et æg. Da vi besøgte æggeproducenten viste det sig, at hønsene havde fået en foderblanding, som er godkendt til slagtekyllinger, men ikke til høns, der lægger æg, siger enhedschef Christian Strøyer, Fødevarestyrelsen.

Æggeproducenten er vejledt og har nu stoppet brug af det pågældende fodertilsætningsstof til æglæggende høns.

Det er Fødevarestyrelsens tilsynsførende, som tager prøverne under deres daglige kontroller på slagterier, og når de er på tilsyn i bl.a. landbrugsbesætninger, mejerier og ægpakkerier.