Lyt til artiklen:

Hver tredje har ikke styr på papirerne til fjervildt

00:00
Hastighed: ???x
02:13

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol blandt knap 50 opdrætter og udsættere af faser og gråænder til jagt, og resultaterne imponerer ikke styrelsen, det skriver den på sin hjemmeside.

Kontrollerne har vist store mangler i registrering af køb, salg og udsætning af fuglevildtet. Også den lovpligtige registrering af besætningerne i det Centrale Husdyrbrugsregister halter. I alt blev 44 procent af Fødevarestyrelsens kontrolbesøg afsluttet med enten en indskærpelse eller en politianmeldelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgørende sporbarhed

Det er helt afgørende for, at myndighederne kan bekæmpe husdyrsygdomme som fugleinfluenza og Newcastle Disease, at opdrættere og udsættere af fjervildt registrerer deres besætning i CHR, og at de kan dokumentere, hvor de har købt deres dyr, og til hvem de har solgt dem.

- Kun på den måde har Fødevarestyrelsen en chance for at kunne opspore smittekilden og standse et sygdomsudbrud', forklarer chef for Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold, Majbritt Birkmose.

Derfor skal også jægere, der udsætter fjervildt i naturen, kunne dokumentere hvor de har deres fasaner og gråænder fra, og hvor de er udsat.

Styrelsen følger op

Fødevarestyrelsen følger i den kommende tid op med to gebyrbelagte kontrolbesøg de steder, hvor der blev fundet overtrædelser af reglerne. Samtidig vil Fødevarestyrelsen igen i sæsonen 2023 komme på uanmeldte stikprøvekontroller hos opdrættere af fjervildt.

Fødevarestyrelsen mindede i efteråret både hobbyavlere og de professionelle fjerkræavlere, herunder opdrættere af fjervildt om, at fugleinfluenza er fundet blandt udsatte fasaner flere steder i landet, og at det derfor er en god ide at følge myndighedernes råd og regler om smittebeskyttelse. I slutningen af november hævede myndighederne trusselsniveauet for fugleinfluenza til høj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smitterisiko for fugleinfluenza til fjerkræbesætninger stiger til høj

Se også:

Smitterisiko for fugleinfluenza til fjerkræbesætninger stiger til høj

Rammer fugleinfluenza først en professionel besætning, skal dyrene aflives af hensyn til dyrevelfærden, og der kommer en række begrænsninger på besætninger i nærheden. Endvidere lukker flere lande uden for EU rutinemæssigt for dansk eksport af æg, fjerkræ, fjerkrækød.