Lyt til artiklen:

Sjællandsk andeproducent ramt af fugleinfluenza

00:00
Hastighed: ???x
02:36

Omkring 200 høns og 2.000 ænder hos en fjerkræproducent i Brændholt syd for Holbæk skal aflives, det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det sker efter analyser på Statens Serum Institut har vist, at dyrene er smittet med højpatogen fugleinfluenza. Sygdommen smitter kun yderst sjældent mennesker, men er dødelig for fuglene. Af hensyn til dyrevelfærden, og for at begrænse smitterisikoen, forventer Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen at gå i gang med at aflive dyrene fredag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Besætningen har både eget slagteri og en gårdbutik. Derudover sælger virksomheden blandt andet racehøns, dyrefoder og udstyr til hobbyavlere. Fødevarestyrelsen er nu ved at vurdere, om kød fra dyr, der er slagtet før fugleinfluenzasmitten ramte besætningen, kan blive solgt til forbrugerne, eller om kødet skal destrueres. Fødevarestyrelsen er også ved at se på, om foder og andre varer fra butikken kan sælges eller skal til destruktion.

- Vi er ved at danne os et overblik over, hvornår smitten er opstået, og om der har været vandtætte skotter mellem de forskellige afsnit af virksomheden, så nogle af varerne måske ikke behøver at blive destrueret. Det er et stort arbejde, og er der en risiko, tager vi ingen chancer', fortæller veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.

Hun understreger, at dyrevelfærd og fødevaresikkerhed har første prioritet, og at fødevarer, der kan være forurenet med fugleinfluenzavirus, ikke kommer ud til forbrugerne.

Zoner inddæmmer smitte

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre km beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. Zonerne er med til at begrænse risikoen for smittespredning.

I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kunder, der plejer at købe for eksempel foder, fjerkræ eller andre varer fra virksomheden, kan heller ikke komme ind på ejendommen.

Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af den ramte ejendom er afsluttet.