Lyt til artiklen:

Bornholms bedste for tredje år i træk

00:00
Hastighed: ???x
03:52

Lundegård på Bornholm producerer 5000 slagtegrise om året. Deres ambition er at være de bedste, og det er de. For tredje år i træk er bedriften blevet kåret til Bornholms bedste slagtegriseproducent, det skriver Danbred i en pressemeddelelse.

Jens Brandt, ejer af Lundegård, er en af de få udvalgte, engagerede bornholmske landmænd, som opdrætter grise til Bornholmergrisen, hvilket indebærer nogle særlige krav i forhold til avl, foder og dyrevelfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke store, men gode

Det er svært for ham at svare på, hvad der gør, at han flere år er blevet valgt som Bornholms bedste slagtegriseproducent. Det har dog fra starten været en klar ambition for ham at kunne drille de større producenter med sine flotte resultater:

- Jeg har ikke ambitioner om, at vi skal være store, vi vil hellere være gode, fortæller Jens.

Lundegård er dog stærke på management, hvor de har en systematisk tilgang. Samtidig kan Lundegård via sin mindre størrelse tilbyde flere opgaver til medarbejderne, der får lov til at prøve kræfter med mange forskellige arbejdsopgaver. Derudover holder Jens hele tiden øje og retter til for at sikre, at de fortsætter med at lave gode tal.

- Endelig er det naturligvis genetikken og den løbende avlsfremgang, som sikrer gode resultater og ensartede dyr, mener Jens Brandt.

rich-media-2
Grise til Bornholmergrisen skal have lange haler. Foto: Danbred.

Bornholmergrisen

Fordi Lundegård leverer grise til Bornholmergrisen, er der et par ekstra krav, som de skal følge. For eksempel skal grisene have lange haler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det går godt, da vores dyr har et roligt temperament. Så vi oplever ikke de store problemer, siger Jens.

Derudover skal der være 30 procent færre grise pr. sti, og der er andre regler for minimum kødprocent.

Landmandens økonomiske fortjeneste afhænger meget af kødprocenten, og Lundegård får for eksempel ikke specialtillægget for Bornholmergrisen, hvis grisene ikke har den høje kødprocent.

På Lundegård plejede de at fodre so- og galtgrise forskelligt - galtgrisene fik knap så meget foder.

- Men jeg går jo hele tiden og holder øje og retter til, og jeg lagde mærke til, at kødprocenten hos galtgrisene steg på grund af avlsfremgangen. Og så tilpassede vi os med det samme, fortæller Jens Brandt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor fodres galtgrise og søer nu ens (slutfoderstyrke på 3,4 FEsv). Det er også nemmere med samme foderkurve, og der er alligevel ikke behov for de særlige tiltag for at sikre den høje kødprocent. Mener de på Lundegård.

Management og planteprotein

Lundegård får grisene ved 13 kilo fra en lokal Danbred soholder på Bornholm. Den lavere vægt kræver selvfølgelig noget på management, men det skyldes pladsmangel hos soholderen

- Og så skal vi hjælpe hinanden, mener Jens Brandt. Han har tidligere passet søer og smågrise, så han har god erfaring med det. Og nu skifter soholderen snart til Top DanBred Duroc-sæd, hvilket Jens forventer vil give endnu højere produktivitet også hos hans dyr.

Derudover vejes alle grisene, inden de sendes til slagteriet. De vokser hurtigt, så det er vigtigt, at alle grise vejes. Det betyder, at Lundegård i gennemsnit får godkendt 98 procent af grisene, der sendes til slagteriet. Det er også rigtig godt for fortjenesten.

Jens Brandt er fjerde generation på Lundegård, og gennem alle årene har de dyrket frø og korn. Det mest specielle er dog sneglebælg. I hele Europe dyrkes det kun på Bornholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg får mange idéer, og enkelte viser sig ovenikøbet også at være gode. Så skal de føres ud i livet, jeg er ikke god til at sidde stille, forklarer Jens.

Han vil gerne producere egnsbestemte afgrøder, hvor prisen ikke sættes på verdensmarkedet. Afgrøder, der er gode for sædskiftet - og giver mulighed for andre dyrkningsmetoder med færre omkostninger og dermed også et bedre afkast.

rich-media-6
Lundegård får grisene fra 13 kilo. Foto: Danbred.