Fremover skal bornholmske grise have mere bornholmsk produceret protein.

Bornholmergrisen, der sælges i Coops butikker, skal fremover have mere bornholmsk produceret protein. Håbet er, at sojaen sammen med hestebønner på sigt kan erstatte den importerede soja i Bornholmergrisens foder.

Et nyt forsøg under Bornholms Landbrug og finansieret af Danish Crown skal afdække, om det er muligt at dyrke soja på Bornholm og dermed reducere afhængigheden af den importerede soja.

- Vi diskuterer løbende med vores kunder, hvordan vi kan udvikle de forskellige koncepter. Coop bad os blandt andet undersøge, hvilke muligheder der kunne være indenfor foderet. Der kom Bornholms Landbrug op med ideen om at dyrke soja lokalt, og det synes vi har så meget perspektiv, at vi gerne vil garantere økonomien i forsøget, siger Torben Pedersen, der er salgschef i Danish Crown.

- I Coop har vi skubbet på for at finde alternativer til den importerede soja, siger Esben Meier, der er kategorigruppechef for kød i Coop.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi synes, at det giver mening at gøre vores Bornholmergris endnu mere bornholmsk og samtidig bidrage til, at vi i Danmark kan mindske importen af soja.

Ikke alt erstattes

Ifølge Stig Andersens, som er konsulent i Bornholms Landbrug, er det uvist, hvordan soja-forsøget kommer til at forløbe:

- Bornholm er ikke Brasilien. Derfor kan vi ikke med et snuptag erstatte sydamerikansk soja. Det realistiske bud er, at vi på sigt kan erstatte dele af den importerede soja gennem kombinationer med dansk-dyrkede afgrøder, f.eks. hestebønner. Hvor meget, vi kan erstatte, må tiden vise. For Danish Crown er forsøget et naturligt led i udviklingen af Bornholmergrisen, som i forvejen er kendetegnet ved at have stor fokus på dyrevelfærden.

Svinefoderet på Bornholm består af ca. 80 procent afgrøder som hvede eller byg, der dyrkes på Bornholm. 17 procent af foderet er soja, og de sidste tre procent er mineraler. Forsøget med de 15 hektar soja på Bornholm forventes - sammen med andre Bornholmske proteinkilder - at kunne forsyne mellem 500 og 1000 slagtesvin med protein i 2015. Forsøget vil blive evalueret i slutningen af året.