Lyt til artiklen:

120.000 grise øger avlsværdien

00:00
Hastighed: ???x
03:35

120.000 grise på ét år. Så mange 30-100 kilos grise har været igennem Danbreds afprøvning i løbet af 2023, det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Det er 10.000 flere grise sammenlignet med året før. Det skyldes blandt andet et bedre pasningsniveau hos besætningerne. Derudover har egenskaben for højere pattegriseoverlevelse i avlsmålet haft en positiv effekt på antallet af grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Stigningen vidner om, at det går godt ude i besætningerne. Avlerne er dygtige til det, de gør. Og så er den store mængde dyr med til at sikre flotte resultater for de enkelte egenskaber i avlsmålet, fortæller Martin Mølgaard Pedersen, afdelingsleder i Avl & Genetik, Landbrug & Fødevarer.

Det mere præcise datagrundlag viser sig også i større fremgang. Sammenlignet med i 2018 har Danbred avlsgrise i 2023 i gennemsnit 0,8 Procent højere kødprocent, vokser 76 gram mere pr. dag og bruger 0,17 FEsv mindre foder pr. kilo tilvækst, meddeler genetikselskabet.

Sikrer god investering

Tidligere har man været nødt til at sanere nogle besætninger, der var ramt af PRRS eller anden sygdom, hvilket dermed gjorde, at grisene ikke kunne bruges til avl. Men i 2023 har ingen af Danbreds avlsbesætninger saneret.

- Vi har fået rigtig meget ud af, at der er kommet mindre sygdom hos grisene ved avlerne. Vi kan derfor øge sikkerheden for avlsværditallet og dermed indeks på alle dyr i populationen, siger Martin Mølgaard Pedersen.

Ud over at øge sikkerheden for grundlaget bag avlsegenskaberne giver den større mængde testede dyr også mulighed for at øge selektionsintensiteten i racerne. Selektionsintensiteten øges ved, at det er muligt for at finde de allerbedste kandidater, der springer skalaen for de fastsatte egenskaber i Danbreds avlsmål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Både sikkerheden i avlsegenskaberne og selektionsintensiteten er vigtige for at få mest mulig avlsfremgang for den investering, som de danske griseproducenter laver i avlsarbejdet, forklarer han.

Fra avler til Bøgildgård

Det unikke ved Danbreds avlsarbejde er afprøvningsstationen Bøgildgård. I 43 år har Bøgildgård været med til at effektivisere avlsarbejdet.

- De mange flere avlsdyr giver også mere sikre resultater fra Bøgildgård. Her kan vi måle foderoptagelse på unge orner og dermed foderforbruget pr. kilo tilvækst for de målte dyr. Vi måler foderudnyttelse og foderoptag med stor nøjagtighed på mange orner årligt, siger Martin Mølgaard Pedersen og tilføjer:

- Ud fra korrelationerne mellem foderforbrug, tilvækst og kødprocent kan vi uddrage viden om foderforbruget hos dyr, der er målt for tilvækst og kødprocent i hjemmeafprøvningen i avlsbesætningerne.

Data registeret på Bøgildgård kommer ind i Danbred databanken, hvor det bruges til at beregne Danbred indekset og dermed til at finde de orner, der har den bedste genetik, og som sendes videre til KS-stationerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en teststation, som Bøgildgård, kan Danbred registrere og avle for de vigtigste egenskaber, hvilket er afgørende for avlsarbejdet.