Lyt til artiklen:

Ti minutter og en sukkerknald letter arbejdet med søerne i farestalden

00:00
Hastighed: ???x
03:22

At have løse søer kan have sine udfordringer. Hos Overgaard Gods har de stort fokus på, at deres pattegrise skal være nemme at passe.

- Vi presser ikke søerne til noget. Især ikke, når vi skal flytte dem fra én sti til en anden sti, så presser vi dem ikke, og lader dem tage den tid, det tager. Vi gør hele tiden meget ud af, at de er rolige og føler sig fri, fortæller Lene Wahl Meincke, farestaldsansvarlig ved Overgaard Gods, hvor de har 1.600 Danbred-søer, det skriver genetikvirksomheden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har i forbindelse med deltagelse i en Seges-afprøvning fået øjnene op for, at søerne med Danbred genetik kan passe flere pattegrise, end hun før troede. Det betyder, at besætningen har skåret ned på antallet af ammesøer.

Stor erfaring med grise

Lene Wahl Meincke har arbejdet med grise i over 20 år. På Overgaard Gods er det første gang, at hun arbejder med løse diegivende søer, og her har hun arbejdet i to år. Hun har haft sine kampe med søerne tidligere, og derfor er det vigtigt for hende at have en god relation med dyrene.

- Jeg fokuserer på at være god ved dem. Jeg har sukkerknalder med rundt til søerne. Så de ikke altid synes, at det behøver at være noget dårligt, når jeg kommer ind til dem, som når de skal vaccineres eller have flyttet grise, forklarer Lene, og tilføjer:

- Hvis det er muligt at sætte bare lige 10-15 minutter af hver dag til bare at gå rundt og være hos søerne, uden at skulle udføre en opgave. Det tror jeg, man kommer langt med.

Danbred tilbage i plus efter blodrødt 2022

Se også:

Danbred tilbage i plus efter blodrødt 2022

Robuste pattegrise med nye avlsmål

Efter Danbred indførte et nyt avlsmål for pattegriseoverlevelse i sommeren 2022, har Lene tydeligt mærket, at pattegrisene er blevet større. Det er mere robuste pattegrise, der klarer sig endnu bedre i en løs sti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De seneste otte måneder har vi haft kuld med større grise. Det er rart at se, at de klarer sig bedre, og det kræver derfor mindre management, forklarer hun.

Resultaterne for pattegriseoverlevelse fra Danbreds avls- og opformeringsbesætninger viser ifølge firmaet en forbedring på næsten fem procentpoint i Danbred Duroc samt forbedringer på henholdsvis 2,5 og 1 procentpoint for hundyrracerne, Danbred Landrace og Danbred Yorkshire, over det seneste år. Og forbedringerne slår også igennem i de danske produktionsbesætninger.

En høj overlevelse blandt pattegrisene kan ikke opnås alene ved hjælp af genetikken. Det kræver også godt management og fokus på soens evne til at passe sine grise.

- Vores fokus med egenskaben har været at hjælpe pattegrisene godt på vej, når de kommer til verden. Men avlen kan ikke gøre det alene. Det kræver godt management, og derfor er det jo rart at se, at de på en bedrift som Overgaard formår at forene de to ting, siger Tage Ostersen, afdelingsleder i Avl & Genetik, Landbrug & Fødevarer.

Danbred implementerer nyt avlsmål for søerne

Se også:

Danbred implementerer nyt avlsmål for søerne