Lyt til artiklen:

Avlsmål for overlevelse slår igennem med op til fem procentpoint

00:00
Hastighed: ???x
03:40

I sommeren 2022 implementerede Danbred to nye egenskaber for pattegriseoverlevelse i sine avlsmål. Det skete som led i branchens ønske om at nedbringe antallet af døde pattegrise. Noget som branchen arbejder på over hele linjen, og noget som senest er blevet et fokuspunkt i Regeringens udspil til en dyrevelfærdsaftale

Den nye tilgang i avlsarbejdet kan forbedre pattegrisens egen evne til at overleve, samt soens evne til at få sine pattegrise til at overleve. Det er et gennembrud i avlsarbejdet, og resultaterne viser, at den nye tilgang har været effektiv, det skriver Danbred i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi forbedrer pattegrisens egen evne til at overleve, ser vi en hurtig effekt i produktionen på grund af forbedringen i Danbred Duroc. Det betyder, at griseproducenterne, der løber deres søer med Duroc, kan se resultaterne i form af mere livskraftige pattegrise allerede nu, forklarer Anders Vernersen, afdelingschef i Avl & Genetik, Landbrug & Fødevarer.

Fem procentpoint

Resultaterne for pattegriseoverlevelse fra de seneste 12 måneder viser en forbedring på næsten fem procentpoint i Duroc i forhold til de foregående 12 måneder. Det er betydelig mere, end hvad der var forventet, før de nye egenskaber blev implementeret i avlsmålene.

- Avlsbesætningerne har mærket en stor forskel på pattegrisene de seneste 12 måneder. De oplever, at pattegrisene er mere robuste, og ser en stigende pattegriseoverlevelse. Det nye avlsmål kan selvfølgelig ikke alene forklare denne forbedring. Der har været et stort fokus på management tiltag i alle avlsbesætningerne og især fordring af polte. Tilsvarende vil man forvente at se en forbedring i produktionsbesætningerne, men hvor genetikken heller ikke kan stå alene, forklarer Anders Vernersen.

Ser man på hundyrracerne Landrace og Yorkshire er forbedringen på henholdsvis 2,5 og 1 procentpoint. Det skyldes at forbedringerne er længere om at nå ud i produktionsbesætningerne via hundyrene, idet fremgangen skal fra avlskernen via opformering, før den når soholderne.

Innovation bag målene

Forskningsarbejdet med at implementere de nye egenskaber baserer sig på et stort datagrundlag, som kommer fra avls- og opformeringsbesætningerne, der rapporterer døde pattegrise indtil fravænning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I analysen bruges statistiske modeller, der beregner avlsværdital for alle grise i avlskernen. Ud fra data kan den statistiske model for pattegriseoverlevelse adskille den genetiske effekt, der kommer fra soen, som beskriver soens evne til at få sine pattegrise til at overleve. Den kan også adskille den genetiske effekt, der kommer fra pattegrisen selv, som forklarer pattegrisens egen evne til at overleve.

- Når man vælger grisene med de højeste avlsværdital, så får man grise, der er bedre til at overleve samt søer, der bedre til at få deres pattegrise til at overleve. Avlsmålet for Duroc bidrager til at øge pattegrisens overlevelsesevne. Hvor Landrace og Yorkshire både bidrager til, at pattegrisens overlevelsesevne, men også til, at soen bliver bedre til at få sine egne pattegrise til at overleve, siger Anders Vernersen.

En forbedring af pattegriseoverlevelsen viser sig nu også i produktionsbesætningerne, især på grund af det genetiske potentiale fra Duroc, der har hurtigt gennemslag.

rich-media-3
Pattegriseoverlevelsen er stigende i opformeringsbesætningerne. Foto: Danbred.