Lyt til artiklen:

Formand: 600 mink udgør ikke en fare for folkesundheden

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Danske Minkavlere afbrød onsdag et orienteringsmøde i Fødevareministeriet og udvandrede fra mødet med embedsmænd fra Fødevareministeriet, Sundhedsministeriet, Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.

Formålet med mødet var fremlæggelse og diskussion om regler ved genstart af minkavl i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regeringen havde lovet en fuldstændig afklaring inden sommerferien. Det skete som bekendt ikke, men Regeringen valgte i stedet at overlade det til embedsværket at indkalde til en teknisk gennemgang af de påtænkte krav ved en genstart, skriver Danske Minkavlere i en pressemeddelelse.

Prehn blev væk

Et møde, som Regeringen altså ikke selv deltog i, skønt Rasmus Prehn gentagne gange har understreget, at det er en meget vigtig og afgørende beslutning, skriver foreningen.

- Vi blev af embedsværket præsenteret for rigide og opskruede regler og krav, som er fuldstændig hen i vejret, og som de facto umuliggør minkproduktion. Det overordnede formål med mødet var, at vi skulle nikke til de helt urimelig krav og tages som gidsler for regeringens politik. Det vil vi naturligvis ikke. Regeringen må beslutte, hvad den vil, og så kan vi på den baggrund gøre vores stilling op. Vi vil ikke være nikkedukker i et spil, der handler som at redde Regeringens ære, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

Ingen fare for folkesundheden

Ganske få, faktisk kun 15 avlere, har søgt om at kunne bruge dvaleordningen, og kun én har rent faktisk søgt ordningen på nuværende tidspunkt. Resten afventer.

- Der kommer måske 600 mink til Danmark omkring årsskiftet. De udgør absolut ingen fare for folkesundheden. Der har lige været store festivaler med tusindvis af mennesker, og ingen har så meget som overvejet at teste festivalgængerne, men 600 mink skaber panikagtige tilstande hos sundhedsmyndighederne. Det er ikke fagligt troværdigt, og det ligner mere politik end videnskab, siger Tage Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at hvis Regeringen ikke ønsker minkavl i Danmark, så ville det være mere reelt og ærligt bare at sige det, fremfor at stikke blår i øjnene på de ganske få mennesker, som har en drøm om igen at kunne kalde sig minkavlere.