Lyt til artiklen:

Skær 10 procent af bedriftens elregning

00:00
Hastighed: ???x
03:45

Abonnementsartikel

Med kraftigt stigende elpriser er der mange penge at hente ved at gennemgå bedriftens elforbrug, lyder det fra energirådgiver.

Elpriserne er steget med raketfart i den sidste tid, og det kan i den grad mærkes på bedrifterne.

Nogle overvejer at investere i egen produktion som for eksempel en vindmølle eller solcelleanlæg, men kun få har fokus på et lavere strømforbrug. Det skriver Sagro i en pressemeddelelse.

Rådgivningsvirksomheden arbejder sammen med energirådgiver Bjarne Engelbrecht Larsen, som mener, der er mange penge at hente på bundlinjen ved at gennemgå bedriftens forbrug.

- Hver eneste bedrift, jeg har besøgt, har som minimum sparet 10 til 12 procent på elregningen. Og det bliver til mange penge hvert eneste år, når man har et årligt forbrug på 420.000 kWh, siger han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han fortæller også, at mange bliver overrasket over, hvor meget strøm de forskellige apparater egentlig bruger.

Hvornår udstyret bliver brugt

Når man har en Spot-aftale for el, varierer timeprisen voldsomt hen over døgnet. Det betyder, der kan være mange penge at spare årligt, hvis man tænker sig om.

Er det for eksempel nødvendigt at køre med skraberen i stalden om morgenen, hvor prisen er høj, eller er det muligt at vente med det til omkring middag, hvor prisen er lavere?

Har man for eksempel solceller, er det typisk først op ad formiddagen, at ens egenproduktion er ordentligt i gang.

- Ofte handler det om at ændre ganske få ting. Meget af det, man gør, er vaner. Men de kan vise sig at være dyre, hvis man ikke tænker sig om, siger Bjarne Engelbrecht Larsen.

Udstyr der fungerer optimalt

Han pointerer, at man kan have nok så mange LED-armaturer installeret rundt omkring, men at de ikke batter meget i det samlede regnskab, hvis ens udstyr ikke kører optimalt. For så bruger det som udgangspunkt langt mere strøm end nødvendigt.

- Hvis du for eksempel vander meget, skal du måske have en okkerkontrol af grundvandspumpen. Man skal spørge, hvor meget vand har vi flyttet, og hvor meget energi har brugt? Bruger man for meget energi på at flytte vand, skal man sikkert have rengjort serviceret pumperne. Og så har man for få kroner pludselig et markant lavere energiforbrug, siger Bjarne Engelbrecht Larsen.

Har man malkerobotter, kan selv ubetydelige utætheder ved de mange trykluftsdrevne komponenter betyde, at maskinen bruger voldsomt meget mere strøm. Det kan ifølge ham meget hurtigt løbe op, hvis man har 200 køer, der skal malkes tre gange om dagen, 365 dage om året.

- Jeg finder besparelser ved stort set alle de bedrifter jeg har besøgt, og næsten alle de steder, som jeg får mulighed for at tjekke. Når alle taler om energiforsyning og forbrug, er det åbenlyst først at gå efter de lavthængende frugter. Besparelserne man kan opnå, uden at man nødvendigvis ændre voldsomt på daglige rutiner, man nu engang har på bedriften. Jeg kom som knægt dagligt i landbruget og ved, hvor vigtigt det er med gode, rolige rutiner omkring driften, siger han.

Fordele og ulemper ved egenproduktion

Egenproduktion af strøm er en åbenlys mulighed, ikke kun af hensyn til planeten, men også af økonomiske årsager. Gevinsten kan være større, end mange måske går og tror.

Hos Sagro er det rådgiver Lars Just Elnegaard, der tager sig af den del af energioptimeringen. Så hvornår kan det betale sig at investere i egenproduktion?

- Det afhænger helt og holdent af din bedrift. Derfor går vi ind og analyserer tre år tilbage i tiden for at se, hvilket solcelle- eller vindmølleanlæg, der passer til ens bedrift. Og hvilke rutiner man kan ændre, uden at det betyder meget ekstraarbejde, siger Lars Just Elnegaard.

Mange bliver overraskede over, når de hører, at for eksempel et skræddersyet solcelleanlæg har en tilbagebetalingstid på mellem otte og ti år.

- Det er ikke mange steder i landbruget, hvor man kan få sin investering retur så hurtigt, siger han.