Som landmand er det øjensynligt lettere at have en stram økonomistyring og kende alle nøgletal på bedriften, end det er at få hold i en privatøkonomi.

Lars Just Elnegaard har som driftsøkonom hos Sagro et godt indblik i, hvordan privatforbruget hos mange er vokset til et niveau, hvor det ligger helt op til 300.000 kroner højere end det normtal, pengeinstitutter for eksempel anser som et fornuftigt privatforbrug i en familie med to børn, nemlig 300.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg skønner, at mere end halvdelen af vores kunder har et privatforbrug, de ikke har råd til. Men den positive historie er, at det slet ikke er så svært at nedbringe forbruget, bare man er parat til at ændre adfærd, siger han.

Sagro inviterer nu i samarbejde med Tryg til to informationsaftener i Billund og Herning med fokus på privatøkonomien og på pensionsforsikringer, hvor interesserede kan høre om nogle af de fejl og fælder, de bør undgå og få gode fiduser til at få økonomien godt på fode.

Fra uvaner til godt liv

Lars Just Elnegaard har et par år styret en række landmandsfamilier igennem et forløb, hvor der bliver set på familiens uvaner.

- Jeg har en kunde, der har sparet 5-6.000 kroner pr. måned, efter at hun er begyndt at lægge madplan og handle stort ind i en billigere forretning.

Andre gange har det for eksempel handlet om at rydde op i dyre telefonabonnementer, skifte el-leverandør, skaffe billigere forsikringer, reducere gaveindkøb ? eller at få solgt en overskydende bil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når jeg forlader familien, ved de præcis, hvad de har råd til at bruge, og beløbet er sat ind på en forbrugskonto. Skal der spares op til noget, er det lagt ind i budgettet. Den slags gør indtryk på banken ? og i sidste ende kan det være med til at afgøre, om man i det hele taget kan fortsætte som selvstændig landmand, mener Lars Just Elnegaard.

Planlægning af den 3. alder

På aftenen vil Helle Bundgaard fra Tryg fortælle om de overvejelser, man bør gøre sig for at sikre, at tiden efter et aktivt arbejdsliv også bliver godt. Og det der noget, en stor del af befolkningen ikke skænker mange tanker.

- Omkring hver tredje mangler et overblik over deres pensionsordninger, siger hun.

Og det kan ganske enkelt i sidste ende gøre forskellen på, om man har råd til bil eller buskort ? rødvin eller Ribena, når man går på pension.