Lyt til artiklen:

Forarget formand for landboforening: Dybt urimelig behandling af pelsdyravlere

00:00
Hastighed: ???x
01:57

Aflivningen af mink, der enten er på en Covid-19-smittet farm eller i umiddelbar nærhed, får nu formand for Landboforeningen Vestjysk til at rejse kritik.

Det oplyser foreningen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg bliver harm, når jeg ser, hvordan fødevareministeren behandler pelsdyravlerne. Det er simpelthen ikke rimeligt at stille sig op og sige, at alle dyrene skal aflives og kun erstattes med 20 procent af driftstabet på de smittede farme. Det handler jo ikke om en almindelig husdyrsygdom, men derimod om en global virussygdom, der truer både mennesker og dyr, og som hele samfundet har kæmpet imod siden foråret. I alle andre brancher har staten for milliarder af kroner kompenseret tabene fuldt ud. Det bør man også gøre her. Alt andet er dybt urimeligt overfor et erhverv, der i forvejen er hårdt presset, siger Søren Christensen, formand for landboforeningen.

Niels Chr. Poulsen ved Ringkøbing er blandt de lokale pelsdyravlere, der frygter at blive ramt. Ikke kun af corona, men også af myndighedernes håndtering.

- Det er helt vanvittigt, at man er begyndt at aflive raske dyr på minkfarme, der ligger op til otte kilometer væk fra en smittet farm. Corona'en er i hele samfundet, og her ved vi, at man anbefales at holde to meters afstand til hinanden. Hvorfor skal der så i vores branche opereres med en afstand på otte kilometer, når man ikke kender smittevejene, og der ikke er sundhedsrisiko for det omkringliggende samfund gennem andre end de få medarbejdere, der passer dyrene og selvfølgelig tager alle de forholdsregler for at undgå smittespredning, som de kan?, spørger Niels Chr. Poulsen.

På familiens farme har han 170.000 mink, som man efter planen begynder at pelse på normal vis om én måned.

- Det vil derfor være sund fornuft, hvis man nøjes med at tage corona-test på farmene og venter med at aflive dyr, indtil det rent faktisk er bevist, at de er smittede", siger Niels Chr. Poulsen.